Fredag 28 februari 2014

 
Idag kom Jennifer ut och red på Ella. Det var verkligen kul att se och Ella var jättefin. Efter att Jennifer hade ridit fick jag sitta upp och känna. Det var skillnad och nu gäller det bara att jag själv hittar det läget som hon hade när Jennifer red. 
Imorgon tänkte jag faktiskt rida på banan, för att försöka hitta det som Jennifer plockade fram idag.
På söndag och måndag får hon vila, det förtjänar hon. 
 
 
 

27/2-14

 
Jag hann ut i skogen idag också. Nice!
Sktittade bort till en bra grus/sand väg (den är lite mjukare än grusvägarna, men inte djup och tung) som är hyfsat rak och jämn. Började med att trava den fram och tillbaka innan jag började galoppera. 
I galoppen jobbade jag på att samla galoppen för att sedan trycka på några steg och sen ta tillbaka henne igen. När hon kom tillbaka till en lugn galopp, tryckte jag på lite framåt igen osv. Det gick över förväntan, men Ella var extremt upprörd över att hon inte fick bestämma tempot. 
Efter ett tag fattade jag galoppen från skritt. Som på träningen med Jennifer förra veckan gör hon fina fattningar till höger, men har svårare till väsnter. 
 
Det blev ett kort men intensivt pass. Ella blev väldigt svettig. Hon blev nog mest svettig över att hon hetsade upp sig när hon inte fick bestämma tempo själv, för passet i sig var inte så krävande. Vi avslutade med att galoppera en bit av vägen som vi hade tränat på. Då fick Ella bestämma och hej vad det gick. Lycklig häst som verkligen fick sträcka på benen!
 
När vi skrittade hem igen var hon väldigt uppe i varv, kom in i stallet och tog av sadeln och skydden för att gå en sväng på banan. Både för att hon skulle få eftersvettas men också coola ner lite. När jag hängde upp sadeln så var det som om luften gick ur Ella. DÅ blev hon jättetrött och när vi gick på banan så hade hon mulen i backen och orkade knappt lyfta på fötterna. 
 
 
 
Imorgon kommer Jennifer. Hon ska rida Ella för första gången och det ska bli så roligt!!

Torsdag 27 februari 2014

 
Den här veckan är det ju sportlov vilket betyder att jag har ett annat schema än vanligt. För mig innebär det (oftast) tidigare mornar men också tidigare eftermiddagar. Väldigt härligt att få sluta klockan tre!
 
I tisdag red jag för Jennifer. Det var den jobbigaste och svåraste träningen hittills. Vi red på en volt, och på volten skulle vi tvära, in med näsan och ut med rumpan, i alla gångarter. Högergaloppen var svårast, där fick vi verkligen kämpa båda två. Ella kämpade nog mest med att få mig ur balans så att jag inte kom åt henne genom att studsa med bakbenen. 
Jennifer hade tränat för Per Sandgaard tidigare på dagen och hon hade fått göra samma övning på en häst som var på ungefär samma nivå som Ella. Hon hade också fått kämpa och svettas...
 
Igår blev det en mysig tur i skogen. Vi skrittade mest, men det blev även lite trav. Passade på att klättra upp för de uppförsbackar som vi red förbi också, istället för att rida runt. Det kändes väldigt lyxigt att hinna rida ut innan det blev mörkt en vardag.
 
Idag hoppas jag på en till lyx-eftermiddag. Jag skulle vilja hinna ut i skogen och galoppjobba lite. Tänkte ta en rak grusväg och öva på att korta och länga galoppen.
 
 
 
 

Ellas vecka 9

 
Måndag: Träning för Jennifer Jag är inte helt frisk så det blev ingen träning. Istället skrittade Kajsa ut en sväng barbacka i ca 30 minuter.
Tisdag: Förhoppningsvis träning för Jennifer om jag känner mig piggare.
Onsdag: Skogen/Vila (ett kravlöst pass, mest skritt)
Torsdag: Skogen/Vila (Galoppjobb. Öva på att öka/minska galoppen)
Fredag: Träning för Jennifer - Jennifer rider
Lördag: Skogen Dressyr på banan
Söndag: Skogen/Hoppning Vila
 
Har som ni ser inte helt bestämt mig för hur veckan ska se ut. Det beror mycket på att jag inte är helt frisk och inte vet hur jag kommer må resten av veckan.
 
 Ella i sitt nya fleecetäcke med hals. Varför finns det inga fleecetäcken med hals som har tillräckligt långa halsar? 

Söndag 23 februari 2014

 
Får se om det går att publicera detta inlägg, det tog väldigt lång tid att överhuvud taget kunna logga in...
 
Hoppade på banan idag. På ena långsidan hade jag fem galoppbommar, två av dem var upphöjda. På andar långsidan hade jag en två kombination, räcke, räcke. 
 
Serien med galoppbommarna gjorde hon bra. Fick lite bråttom ibland, men överlag väldigt bra. 
Kombinationen hoppade hon fint. Det märks på konditionen att vi inte har hoppat regelbundet och ordentligt på länge. Hon blir trött fort och orkar inte hoppa upp sig. Men, det är bara att kämpa vidare.
Det är lite tråkigt att vi inte har tränat hoppning på ett tag. Det lyckas alltid komma något ivägen när det är hoppträningar. Nu är det Uffe Johansson träning helgen 8-9 mars, den hoppas jag att vi kan åka på. 
 
Broddade ur idag för typ tredje (?) gången i år. Nu får det vara vår för nu orkar jag inte brodda på och av mer. 
 
 
Betade lite på väg in från hagen. Premiär-betning för i år!
 

Lördag 22 februari 2014

 
Igår tränade jag för Jennifer i spöregnet. Vi var så blöta när vi kom in så jag kunde vrida ur mina kläder. Då hade jag ändå haft regnbyxor och dubbla regnjackor... Måste antingen impregnera kläderna eller köpa nya för det här håller inte. 
 
Träningen gick i alla fall bra. Vi övade på att fatta galopp från skritt och fortsatte att nöta på skänkelvikningarna. Fattningarna i högervarv gjorde hon väldigt bra, däremot är det svårare till vänster. Vissa blev väldigt bra, några inte.
När vi red skänkelvikningar så red vi först i trav några gånger och sen la vi in skritt i skänkelvikningen. Jag red alltså en skänkelvikning på diagonalen i trav, saktade av till skritt men fortsatte i rörelsen för att sen börja trava igen. Det lät verkligen svårt när hon bad mig göra det, men det gick väldigt bra. 
 
Tanken var ju att vi skulle åka ner till Gnesta och träna denna helg. Av olika anledningar har vi skjutit upp det, men förhoppningsvis kan Jenniefr komma till Bonavik tre gånger nästa vecka. 
 
Idag ringde klockan tidigt och jag och Kajsa åkte ut till stallet. Till skillnad från gårdagens skitväder så var det idag strålande sol och blå himmel, så mysigt! Jag och Ella var ute i skogen en sväng, och det var verkligen en toppentur!!
 
 
 
Runt Lunch åkte jag och Ninni till Väsby och gjorde Hööks och Stockholms Ridsports Butik. Jag köpte ett fleecetäcke med hals till Ella + nya Magic Brush.

Onsdag 19/2-2014

 
Jag är väldigt nöjd med dagens pass. Ella var med mig från början och jobbade på bra.
Jag hade lagt fram fem stycken travbommar och sen en upphöjd galoppbom på en lite större volt.
 
 
Efter att vi hade ridit fram ordentligt så började vi med att trava över bommarna ett par gånger i båda varven. Efter det rullade vi över den upphöjda galoppbommen innan vi satte ihop övningen. Trav över travbommarna, halvhalt, galoppfattning, galopp över "hindret", avbrott till trav och över bommarna igen. 
 
En jättenyttig övning där man tränar mycket fattningar och avbrott, perfekt för Ella.
 
Vi red också några skänkelvikningar på diagonalen samt lite förvänd galopp. 

Onsdag 19 februari 2014

 
Det blev tyvärr ingen träning igår. Men det blev en sväng på banan ändå med lite förvändgalopp och skänkelvikningar. 
I början av passet var Ella nästan lite seg. Det brukar hon absolut inte vara så jag började fundera på om hon hade träningsvärk eller liknande. När vi hade travat ca fem minuter så kom Ebba och Finura ner på banan och då blev det ett helt annat tryck i steget. Lite fundersam är jag, får se hur hon är idag. 
 
Jag tycker att passet i sig var bra. Vissa skänkelvikningar blev inte alls bra, andra blev jättebra och likadant med den förvända galoppen. 
 
Trött Ella innan passet.

Ellas vecka 8

 
Måndag: Vila
Tisdag: Träning för Jennifer
Onsdag: Markarbete
Torsdag: Vila
Fredag: Träning för Jennifer??
Lördag: Vi åker till Gnesta och tränar för Jennifer
Söndag: Träning för Jennifer
 
På lördag åker jag och Ella till Jennifer i Gnesta och tränar i tre dagar. Ella stannar till måndag och jag har inte bestämt mig än för om jag åker hem på kvällarna eller om jag sover över jag också. Det ska i alla fall bli väldigt roligt och jag hoppas att vi kan ta ett stort steg framåt! 
 
 

Måndag 17 februari 2014

 
Igår tittade solen äntligen fram lite då och då mellan regnskurarna. Tack för det!
Jag och Ella red ut samma runda som i lördags. Med andra ord blev det en del galopp även igår. Ella tyckte att det var kul, men hon var trött. När man rider hemåt är det en liten backe och där brukar hon alltid trycka på, men inte igår. 
Mätte med mobilen hur lång sträcka vi red och hur lång tid det tog. Igår var vi ute i exakt en timme och vi red 8.68 km. I lördags red vi lika långt så om man säger att vi red 8.5 km per dag så red vi 17 km i helgen. 
 
På bilden ser man den lilla uppförsbacken.
 

Innan vi red ut igår så provade jag att göra iordning henne i boxen. Jag har ju haft henne i boxen när jag lägger på täcken och borstar, men nu fick hon stå i boxen när jag sadlade också. I början gick hon runt när jag skulle borsta henne, men så fort jag la på henne schabraket så stod hon helt still. 
 
 

Lördag 15 februari 2014

 
Usel uppdatering denna vecka, men det har varit längre dagar än vanligt på jobbet. Då kommer jag ut till stallet senare på kvällen och sen när jag kommer hem, duschar jag och slocknar på två minuter. 
 
Torsdag
Jag longerade Ella på banan. Longerade henne utan någon inspänning för att se om hon självmant slappnade av och sökte sig nedåt. Det gick sådär. Hon lyssnade bra på vad jag ville att hon skulle göra, men hon slappnade inte av så mycket som jag hade önskat. Jag vill kunna longera henne och att hon arbetar rätt med kroppen. Inte spänner sig eller kämpar emot någon inspänning. Jag vill ha en så snäll hjälptygel som möjligt, så att hon inte är tvingad att gå på tygeln, utan att hon gör det självmant. Super-luddigt, men jag tror att ni fattar vad jag menar. Är det någon som har tips och förslag?
 
Fredag
I fredags blev det lite hoppning. Väldigt simpelt med ett räcke på ena långsidan, ett räcke snett igenom och en oxer på andra långsidan. Hon var väldigt taggad och jag fick verkligen jobba med att hon inte fick rusa mot hindet. I slutet låg alla hinder på ca 90 cm och hon hoppade bra.
Det är trist att det är så mörkt på kvällarna när vi rider annars hade vi kunnat filma mycket mer. Nu blir det bara svart och man ser ingenting. Förhoppningsvis blir det fler filmer så fort det blir ljusare! 
 
Lördag
Idag var vi ute i skogen och galopperad. Grusvägarna var helt underbara och vädret var helt vidirigt. Det blåste på tvären och det snöblandade regnet piskade i ansiktet. Hemskt! 
Som sagt blev det mycket galopp, långa sträckor. Bra för kondisen och skönt för Ella att få sträcka på benen.
 
 

Onsdag 12 februari 2014

 
DETTA INLÄGG SKULLE HA KOMMIT UPP IMORSE...
 
Måndag 
Hade inte ett superpass med Ella. Hon hängde extremt mycket i handen, framförallt i högervarvet. Gjorde hur många övergångar som helst, och det blev bättre framåt slutet. Var inte helt nöjd, men jag valde att avsluta. Bättre att inte bråka med henne utan vänta till dagen efter när Jennifer kunde hjälpa mig att rida ur problemet. 
 
Tisdag
Red lektion för Jennifer och Ella blev bättre och bättre under passets gång. Hade lite samma känsla i början av passet som jag hade i måndags, att hon hängde sig i handen och inte tog min skänkel riktigt.
Vi övade på skänkelvikning och öppna och Ella var jätteduktig. Vi försökte också få henne att trava lite mer uppåt och vinkla in bakbenen ännu mer. Det var både jobbigt och lite svårt och efter det blev det fart på damen. Lugnade ner henne genom att rida skänkelvikningar igen på diagonalen.
 
Onsdag
Idag kom hovis. Han brukar alltid vara minst en kvart sen så jag skulle ha tid på mig att byta om, spola Ellas ben och så vidare. Idag var han en halvtimme tidig så när jag kom till satllet var han redan där. Det blev lite stressigt och rörigt och Ella som inte är helt lätt att sko fick väl inte de bästa förutsättningarna. 
Jag förstår inte varför hon inte står still när Linus skor henne. Vi övar ofta med att slå med en hammare på skon så att hon ska känna vibrationen upp genom hoven och vänja sig vid ljudet. Vi broddar på och av, och försöker verkligen vänja henne vid att stå still. Hon har inte ont och är inte rädd. Det är bara hoppas på att hon ger sig snart. 
 
 Jag skulle inte tacka nej till lite sol och värme! Sommaren 2013
 
 

Ellas vecka 7

 
Måndag: Dressyr på banan
Tisdag: Träning för Jennifer
Onsdag: Vila. Hovis kommer
Torsdag: Markarbete/Hoppning
Fredag: Longera (?)
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen
 
 

Söndag 9 februari 2014

 
Nu är nästan all snö borta och leran är tillbaka. Ella hade passat på att fixa sig en finfin lerinpackning och jag kände bara att jag orkar inte med en till ler-period. Man borstar och borstar men det blir ändå aldrig helt rent... 
 
En positiv sak med plusgrader och regn är att grusvägarna nu är helt perfekta att rida på. Jag och Ella red runt lagunen idag. Elva var med och hon var jätteduktig. Det var andra gången som hon var med mig och Ella ute i skogen. Ella har full koll på var Elva är och vill inte att hon hamnar för långt bakom. 
(ja, det är väldigt jobbigt att de har så lika namn...)
 
Vi skrittade mest, travade lite och galopperade upp för en backe. Det var extremt nära att jag fick tugga sand idag kan jag säga. Ella bjöd på en härlig bock-serie i uppförsbacken och vanligtvis är det ju inte så farligt när de bockar i uppförsbacke. Men hon lyckades få mig ur balans och när backen nästan var slut gjorde hon en katapult-bock och jag hamnade fö en sekund framför sadeln. Hann tänka att om jag skulle ramla av fick jag absolut inte släppa tyglarna. Men, jag satt kvar, tack och lov. 
 
 

Lördag 8 februari 2014

 
Det blev en ganska lång dag idag. De var inte så snabba som jag hade räknat med, hade ändå lagt till ganska mycket tid med tanke på att det var höjning av banan mellan klasserna och så vidare. Lite segt med all väntan men Ella var väldigt duktig.
 
Framhoppningen var extermt liten och trång så jag hoppade inte fram så mycket. Helt enkelt för att det inte gick. 
Ella var framåt men inte så stark. Jag hade önskat att hon hade haft lite mer tryck i galoppen, hon blev lite lång och loj över hindrena. Men för att vara första starten tillsammans så är jag väldigt nöjd. Nu är det bara att åka ut och skaffa oss mer rutin tillsammans. 
 

Fredag 7 februari 2014

 
Banan fick en till omgång med salt igår och idag var den mycket mjukare. Tyvärr var den extremt blöt, men det var bara att gilla läget.
För att inte ha gått ordentligt på hela veckan tycker jag att Ella var mjuk och fin. Pigg och lite för på stundtals, men det blev bättre och bättre. Red lite skänkelvikningar och hon gjorde fina åt båda hållen. Gloppfattningarna var fina men hon blev lite springig i galoppen. 
 
Utrustningen, Ellas ben och mage var så äckliga efter passet. Sandigt, blött och äckligt. 
Det var bara att tvätta av och hänga på tork. 
Smorde sadeln och tränset så att hon ser lite anständig ut imorgon när vi åker till Rasta. 

Torsdag 6 februari 2014

 
Snälla Angelica hjälpte mig med Ella idag. Tyvärr hade inte Ella visat sig från sin bästa sida, vilket var tråkigt att höra. Till hennes försvar kan jag säga att hon antagligen är väldigt väldigt pigg och att de red ut när det var skymning, men jag säger inte att hennes beteende var acceptabelt. Exakt vad hon hade gjort behöver vi inte gå in på, men hon hade inte skött sig. 
 
Idag saltbehandlades banan så jag hoppas att jag kan rida imorgon. Skulle det visa sig att det inte går för att banan är lika hård som den har varit hela veckan så får jag se om jag kan åka till ridhuset. 
 
 

Onsdag 5 februari 2014

 
Fick tänka om idag eftersom banan fortfarande är stenhård och inte går att rida på. Ella fick vila idag och imorgon så rider Angelica ut en sväng. Imorgon ska även banan behandlas en gång till med salt, så jag hoppas på att jag kan rida på fredag. Det skulle vara skönt att ha ridit igenom henne en gång denna vecka innan lördagens hoppning. 
 
Om det inte blir snöstorm och blixthalka så kommer jag åka. Jag får se det som en träning och passa på att åka till ett ridhus så hon i alla fall får röra på sig ordentlig en dag denna vecka. 
 
Våren får gärna komma snart!

Ellas vecka 6

 
Den här veckan blir ganska svår att planera eftersom jag inte vet i vilket skick banan kommer att vara. Jag blev väldigt förvånad över hur hård och blöt banan var igår för den har varit helt amazing varenda dag. Den var inte ens hård när det var flera minusgrader.
 
Måndag: Joggade Ella på banan ca 20 min
 
Tisdag: Kajsa rider. Skulle ha tränat för Jennifer, men tror att träningen blir inställd eftersom det inte går att rida ordentligt på banan.
 
Onsdag: Tänkte försöka hopa lite inför lördag. Hoppas att det går.
 
Torsdag: Vila.
 
Fredag: Rida igenom och stämma av inför lördag.
 
Lördag: Pay and jump på Rasta.
 
Söndag: Skritta ut i skogen.
 
 Foto; Angelica Barile

Måndag 3 februari 2014

 
Idag var banan blöt och hård. Jag som verkligen skulle rida igenom Ella eftersom att hon var tagit det lugnt i tre dagar. Så blev det inte. Jag red i max 20 minuter. Egentligen ville jag inte rida på banan alls, men då skulle Ella explodera av överskottsenergi. Hon fick i alla fall springa av sig lite. 
 
Ella hos sin uppfödare. 

Söndag 2 februari 2014

 
Idag var Ella så pigg så det kröp i hela kroppen på henne kändes det som. Hon hade behövt en betydligt längre runda i skogen än den hon fick, men eftersom jag hade en tid att passa så var vi bara ute i ca 50 minuter. Trots det extremt trista vädret, det är plusgrader och blöt kramsnö så gick det helt okej att rida ute i skogen. Trodde först att jag bara skulle kunna skritta, men det gick att både trava och galoppera. 
 
 

1/2-14

 
Nästan lite smått övertaggade möttes jag och Angelica i stallet idag och såg fram emot dagens hoppning väldigt mycket. Synd för oss att banan var helt glashal under all moddig snö, så det var bara att blåsa av alla planer och tänka om. Suck.
Det blev en barbackatur på grusvägarna. 
 
Ella var halvt galen för att det var några som smällde smällare i skogen. (Vilka idioter smäller smällare mitt på dagen i februari?!) Det var bra att Chelsea var med, för hon blev inte lika stressad som förra gången, men det är väldigt synd att hon är så rädd för smällare.
Ska jag se något positivt av dagens tur så var det att det var trevligt att skritta ut med Angelica och att Ella inte skickade mig i backen och sprang hem. 
 
Imorgon har jag lite bråttom i stallet, och tanken var att vi skulle rida ut. Jag håller fast vid den tanken. Tar dock sadeln så att jag kan rida lite mer. 

Lördag 1 februari 2014

 
Ibland ska man ha tur och det hade jag igår. 
Jobbade över och slutade 18.00 istället för 16.30. Det hade snöat hela dagen och på kvällen började det även att blåsa. Inte det optimala vädret att åka ut till stallet i. Men, då hade jag sådan himla tur att Angelica hade varit ute i stallet på dagen och mockat och fixat all mat till alla hästarna i stallet. Tack snälla, jag blev så glad!
 
Så eftersom Ella skulle vila så kunde jag med gott samvete gå hem från jobbet, äta middag i lugn och ro och sen slänga mig i soffan!
 
Jag och Angelica på väg ut i skogen med Lucke och Chelsea. Gissar på att det är hösten 2012.

RSS 2.0