Torsdag 31 maj 2012


Angelica hjälpte mig med Lucke i tisdags. Tack snälla!
Det visade sig på kvällen att jag var tvungen att åka ut till stallet för att hämta trailern, så då passade jag på att titta lite när de hoppade. Det gick strålande, och både Angelica och Lucke såg väldigt nöjda och glada ut!

Igår var tanken att jag skulle rida ut en kortis. När jag kom till stallet ca 19.00 så hade Lucke inte ätit upp sitt insläpps-hö, och var väldigt varm. Jag tempade honom och han hade 38.4, alltså lite förhöjd temp. (han brukar ligga på 38.0-38.2) Jag bestämde mig för att gå en promenad istället, och han var pigg och glad och traskade på bra. När vi kom tillbaka hade mamma mockat klart, så han gick in och fick sin boll och lite hö. Det tog inte lång tid fören han hade rullat klart med bollen och ätit upp sitt hö, så det är nog ingen fara med honom.

Idag är tanken att jag och Ninni ska rida ut en sväng. Jag kommer tempa Lucke innan och kolla så han är okej. Hoppas allt är normalt så att vi kan komma ut i skogen, det var ett tag sen jag och Ninni red ut tillsammans nu.


Tisdag 29 maj 2012


Mina timmar på dygnet räcker inte riktigt till för tillfället. Bloggen har lägst prio, alltså inga inlägg.

I lördags var jag, mamma och Kajsa iväg en sväng på förmiddagen, och stallet fick vänta till eftermiddagen. Kajsa åkte hem till en kompis, så det var jag och mamma som åkte ut, och jag orkade bara inte rida så det fick bli en 30 minuters promenad istället.

I söndags red jag ut en sväng. Gick med honom i 20 minuter och sen bestod resten av rundan mest av galopp. Han var svettig när vi kom hem så då fick han duscha innan han gick in och åt sitt insläpp.
Skuttade även lite på Queen i söndags, läs Ninnis inlägg här om hur det gick.

Igår red jag en sväng i ridhuset. Red på phelamte och det kändes inte lika bra som tidigare. Han kan ha varit trött, för han tog inte tag i arbetet som han har gjort tidigare. I galoppen gick han inte fram ordentligt, utan rumpan kändes lätt och studsig, han bockade eller sparkade inte, men jag fick liksom inte den där runda galoppen. Traven däremot kändes bra, så det var ju bra.

Idag ska Lucke få hoppa lite med Angelica på ryggen. Ska bli spännande att höra hur det har gått senare ikväll. Det är tur att jag har henne när det krisar och varken jag eller kajsa hinner ut till stallet. Tack snälla för all hjälp!


Fredag 25 maj 2012


Mamma åkte med ut till stallet igår och hjälpte mig. Det är skönt när man är två, det går så mycket snabbare då.
Jag började med att gå (läs; släpa med mig) Lucke bort till början av sandslingarn. Det gick något snabbare på slutet då han blev irriterad på myggen och tyckte att två barn som hoppade studsmatta var läskiga, men jag tackar och bockar för allt som får min häst att gå på i lite snabbare takt!

När jag kom fram till sandslingarn och skulle sitta upp så sparkade Lucke mot myggorna och råkde självklart träffa mig på låret... Lårkakan kom som ett brev på posten, men det hade jag inte tid att tänka på där och då utan satt upp och galopperade sandslinga fram och tillbaka.
Sen skrittade vi tillbka mot stallet, galopperade från ICA på raksträckan och sen blev det en liten tur i ridhuset.

Började med att galoppera fram honom i lätt sits för att sedan sätta mig ner i sadeln och jobba honom i galoppen. Red på dt vanliga tredelade bettet och han var fin, inte alls mycket tjafs, skönt.
Jobbade honom i trave också, det kändes lite knackigt till höger stundtals. Det är lika jobbigt varje gång, jag får en klump i magen och vill bara hoppa av, men nu vet jag att det inte är något farligt och han blir inte sämre av att jag arbetar honom i traven åt höger, men det är ändå inte roligt...

Idag tror jag att dt blir en sväng i skogen. Ska försöka klättra lite tänkte jag. Skulle ha åkt ut på morgonen med Kajsa, men hon var tvungen att åka till skolan tidigare än hon trott och jag hinner inte fixa allt i stallet + rida, åka hem, duscha, äta lunch osv innan jag ska vara på jobbet. Alltså får jag åka ut ikväll.

Torsdag 24 maj 2012


Torsdag idag. Kajsa har äckligt mycket i skolan nu sista veckorna så igår var sista gången på ett par dagar som hon var med i stallet. Får se när hon hinner åka ut nästa gång.
Hon fick i alla fall rida igår, hon red ut och hade fått sällskap av en annan tjej från stallet som hon mötte på vägen. Det hade gått bra och hästarna hade skött sig.

Idag åker jag ut. Tror jag ska rida i ridhuset idag. Jag saknar en äng att rida på, det vore perfekt för Lucke just nu. Han ska ju galopperas igång och då hade det varit lättare att kunna rida bort till en äng, galoppera fram, rida lite markarbete där och sen rida hem. Den ängen som är närmast (som jag vet om) är Glasängen, och den sluttar + att underlaget inte är så bra. Det finns en annan äng lite längre bort, men dels tar det ganska lång tid att rida bort till den och sen är det inte så bra galoppvägar dit, så det bli svårt att galoppera fram honom.

Vi får se hur jag gör, men nu lutar det åt att rida ut en sväng först så att han får sträcka ut och komma igång med sina bakben och sen lite markarbete i ridhuset.


Onsdag 23 maj 2012



Lördag: Johanna var med i stallet och red på Lucke. Tanken är att hon ska hjälpa oss i ett par dagar i sommar eftersom Lucke åker ner till landet innan både jg och Kajsa har slutat solan. Det gick bra, Johnna var duktig och Lucke skötte sig bra, så jag hoppas att de två kommer få det kul tillsammans i sommar!

Söndag: Kajsa red ut en sväng själv. De hade haft dt mysigt och ridit bort över glasängen och galopperat på grusvägen fram och tillbaka bakom den. Sen hade det skuttat lite över det lilla hindret som finns på ängen på vägen hem.

Måndag: Återbesök hos veterinären. Det gick bra. Vi hade gjort ett bra jobb och han tyckte att Lucke var fin i kroppen, alltid kul att höra! Däremot så har han ju sin artros, vilket gör att det är stelare än hos en frisk häst, och Lucke är ju ganska stel i sig ändå... Men nu vet jag hur jag ska lägga upp passen för att han ska vara så rörlig som möjligt. 
Skritta fram för hand! Inte uppsuttet, utan han måste få komma igång i kroppen utan ryttare på ryggen. Sen mer galopp än tidigare, gärna ute i skogen så att han får sträcka ut ordentligt. Sen kan jag jobba honom "som vanligt", men jag ska ven galoppera av honom i ett friskt tempo i lätt sits. Ut och klättra ska vi göra också, så vi har lite att göra framöver...

Tisdag: Igår red jag ut med Geba och Miro. Det var en mysig tur, lite mycket mygg tyckte hästarna, men i övrigt så gick allt finfint! Vi var ute i en timme, och Lucke verkade mer än nöjd när vi kom hem. 

Idag vet jag inte vad vi hittar på, jag får prata med Kajsa och se vad vi kommer fram till.

Lördag 19 maj 2012


Igår var jag på jobbet en sväng på morgonen innan jag hämta upp Kajsa hema och åkte ut till stallet.
Vi var duktig och tvättade transporten igår, både invändigt och utvändigt, och den blev så himla fin! Skönt att ha det gjort, det är ju något man drar sig för, eller i alla fall jag. 

Senare under dagen red jag Lucke en sväng i ridhuset. Han kändes lite trött och loj, fick vara på honom med skänkeln hela tiden för att han skulle orka hålla igång.
Ninni red lektion samtidigt som jag red (Q såg VÄLDIGT fin ut) och det är alltid lite knepigt att rida samtidigt som någon annan rider lektion tycker jag. Självklart ska man visa hänsyn till den som rider lektion, samtidigt som man måste planera sin egen väg och se upp för eventuellt andra ryttare i ridhuset. När den som rider lektion även har en hörsnäcka så man inte hör vart hon/han är påväg så blir det näst intill omöjligt. Ingen krock blev det i alla fall, och det var ju skönt.
Jag försökte utnyttja hela ridhuset så mycket som möjligt, så jag inte bara hamnade på ena sidan av ridhuset (eftersom Ninni mestadels var på den "andra" sidan) och rida lite förvänd galopp, skänkelvikning i skritt och trav, lite serpentinbågar och igång-och avsaktningar.
Med tanke på att han kändes så trött så red jag bara aktivit i 25 minuter, självklart skrittade jag fram och av så han fick i alla fall röra på sig ca en timme. 



Torsdag 17 maj 2012


Ledigt på en torsdag är inte helt fel! Jag började med att ta sovmorgon till kvart över tio (!!) och sen fixade jag lite hemma innan vi åkte till stallet.

Idag red jag ut själv runt Rasta-slingan. Jag ville rida den svängen eftersom det inte blev så lyckat när jag och Ingrid red den för några dagar sedan.
Det gick bra idag, han spände till lite när vi kom till gårdsplanen där allt det läskiga med hundarna, barnen, svetsar-killarna osv var förra gången, men idag var det lugnt på gården så det gick bra. 

Vi galopperade ganska mycket idag, bra för Luckes flås och för mina benmuskler. Tyvärr tycker jag inte att underlagat är lika bra på slingan nu som det var innan de la på det nya underlaget. Även fast det var lnge sen nu har det inte lagt sig än och jag tycker att det är lite för djupt. Det funkar bra i det tempo sm jag och Lucke rider i nu, men jag skulle inte rida på som vi brukade göra på det gamla underlaget. Trist, men nu är det inte så många veckor kvar innan han åker ner till landet, och efter det så flyttar vi ut till Munsö och får hitta nya ridvägar.

Allt som allt hade vi det väldigt mysigt och var ute i ca 1½ timme. Då hade Kajsa hunnit fixa allt i stallet så jag behövde inte tänka på det alls idag, lyx! 

Imorgon blir det ett dressyrpass, antingen på banan eller i ridhuset. 




Onsdag 26 maj 2012


Igår var jag och Lucke med på våran första hoppträning på över ett halvår. 
Det gick bra, och han tyckte verkligen att det var roligt! Vi hoppade inget avancerat eller tittigt, utan rullade över ca 80/90 cm. 
Han blev lite för taggad stundtals, och drog iväg mot hindrena, men det blev bättre mot slutet av lektionen.
Vi hopade inte särskilt mycket eller högt, men vi hoppade mr än han har gjort på länge, så idag blir det en barbacka-uteritt eller en promenad. Han ska få ut och skritta i ca 45 minuter / en timme.

Imorgon är man ledig. Har inte bestämt mig än om det blir en uteritt eller lite dressyr i ridhuset/på banan.

Måndag 14 maj 2012


Igår var det strålande sol hela dagen så då passade jag på att rida ut en sväng. Jag fick med mir Ingrid och Miro också och vi red bort till galoppslingan vid Rasta.
På vägen mötte vi väldigt mycket farliga saker. Tvätt som hängde ute på tork som fladrade när det blåste, några killar som meckade med en bil OCH svettsade något inne i ett garage, en stor hund som kom springande och skällde med en hel hög ungar efter sig osv, osv.
Lucke var väldigt skeptisk till att gå förbi meckar-killarna till en början, men med lite övertalan vågade han sig tillslut förbi. Jag tyckte han var väldigt duktig och det känns bra att veta att han litar på mig och går när jag ber honom. Nu ska ni inte tro att han skrittade förbi på långa tyglar och inte brydde sig ett dugg, så cool häst har jag inte, han var både nere i diket, och på någons tomt, uppe i luften och på bakbenen, men huvudsaken är ATT vi kommer förbi det som för stunden är läskigt inte hur vi gör det. (måste även tilläggaatt Lucke var den enda av tre hästar som gick förbi (det anslöt sig en till ryttare på vägen) de andra två fick sitta av och leda förbi sina hästar)

Resten av ritten gick bra och när vi kom hem duschade jag av Lucke lite och sen fick han gå ut i solen och beta medan han torkade.

Idag hjälper Angelica mig med Lucke. Tack snälla!
Imorgon ska vi vara med på våran första hoppträning på över ett halvår!

Lördag 12 maj 2012


Den här veckan har nästan tagit död på mig. Tidigare mornar än vanligt då det har varit mycket på jobbet, och sena kvällar i stallet. Det är bara till att kämpa på, nu är det äntligen helg, på torsdag är man ledig och på fredag börjar jag jobba kl 7 = jag slutar tidgare. Skönt!

Vad har hänt på hästfronten sedan i tisdags då?
I onsdag skrittade jag ut barbacka fram och tillbaka till Nytorp. Han pinnade på extremt bra så det tog 45 minuter exakt.
I torsdags red Kajsa. Jag red Miro och vi hade byggt upp en gymnastik-hoppnings-övning + ett lite räcke ute på banan. Tyvärr började det spöregna, men när vi hade byggt fram allting så kunde vi lika gärna bli blöta och köra på. Fy fan vad blöta vi blev, jag ångrade nästa mitt beslut att köra på faktiskt... Men, det gick bra. Hästarna hoppade fint.

I går, fredag, red jag dressyr i ridhuset. Jag red på phelamet och han var finfin! Han gick i en ärlig form, krullade inte bara in näsan, utan tog ett jämt stöd och tuggade på bra. Jag jobbade honom i alla gångarter, red lite serpentinbågar, förvänd galopp, skänkelvikningar osv. För första gången sedan december red jag ett helt pass utan att det känndes knackigt i traven!! Nu hoppas jag att han börjar komma igång ordentligt så att han använder sitt högra bakben som han ska.

Idag var tanken att Kajsa skulle rida ut en sväng, men eftersom vädret har varit så trist och vi blev blöta så det räcker för flera månader framöver i torsdags så fick det bli ridhuset idag igen. Jag hoppas att vädret är bättre imorgon, så kan jag rida ut då istället. 

Tisdag 8 maj 2012

Igår fick Lucke gå ett pass i ridhuset. Jag hade bröstan på som jag hade "kopplat om" till en graman. Han funkar bra på det, och istället för att det blir en dragkamp så kan jag fokusera mer på ridningen än var han ska ha itt huvud.
Vi kämpade på bra igår, red lite förvänd galopp och skänkelvikningar balnd annat.

Idag red jag först lite dressyr ute på banan. Hade phelamet på honom (ett rakt i gummi med korta skänklar) och han var så jäkla fin! Red inte alls länge, skrittade en stund innan jag galopperade i lätt sist i ca 5 min och därefter kortade jag upp honom i formen och jobbade honom i trav och galopp. När vi hade varit på banan ca 25 minuter så blev det en sväng i skogen.
Först blev han nog lite förvånad när vi red bort mot Ica och över vägen, han trodde nog att han var klar för dagen när vi gick ut från banan, men väl i skogen så skötte han sig super! Pigg och framåt.
Jag tror att jag kommer fortsätta göra lite så här framöver, kombinera banan/ridhuset och skogen. Att jag alltså inte BARA är på banan eller BARA i skogen, utan jag kör halva passet på banan och halva i skogen. 

Imorgon åker jag ut direkt efter jobbet. Han har jobbat på bra nu ganska många dagar, så imorgon tror jag att det blir en barbacka uteritt i skritt på ca 1h. På torsdag ska Kajsa hoppa lite och sen får vi se vad resten av veckan har att erbjuda!

Söndag 6 maj 2012


Onsdag:
Jag och Astrid red ut en sväng. Vi red Älvnäs-rundan, och det blev väldigt mycket skritt. Båda hästarna var trötta så det fick bli en lugnare tur.

Torsdag: Jag red i ridhuset. Tyckte först att han inte alls kändes bra i traven, men efter att jag hade galopperat så blev det betydligt bättre. Nu vet jag det, ALLTID galoppera innan jag börjar trava. Vi red i ca 1 timme med fram och avskrittning och det gick bra. Red en del skänkelvikningar i skritt och det gjorde han fint!

Fredag: Det var hoppning i ridhuset, vilket jag totalt hade missat, så min plan på att ta vid arbetet från torsdagen inne i ridhuset sprack. Det fick bli en sväng på banan. Ute på banan får jag inte samma fokus. Det händer saker runt omkring hela tiden, det låter från skogen som ligger på ena kortsidan osv osv. Lucke blir så jäkla spänd och blir svår att få loss och igenom. Jag red i ca 45 minuter, skritt och galopp, gav mig även på lite förvänd galopp.

Lördag: Kajsa red ut i blåsten. Hon var ute i lite över en timme och han hade skött sig strålande.

Söndag: Jag red ut med Therese och Geba. Vi red samma sväng som jag och Astrid red i onsdags. Även idag blev det en hel del skritt.

Imorgon tänkte jag att det får bli ett lite tuffare pass i ridhuset.

Onsdag 2 maj 2012


Igår blev det en heldag i stallet. Jag och Kajsa var där runt 10 eftersom jag ville hinna hoppa Lucke innan hästarna fick lunch. Jag byggde ihop en liten bana i ridhuset medan Kajsa fixade Lucke.
Jag tog fram fyra hinder, en oxer på ena långsidan, två räcken på den andra långsidan med sex galoppsprång mellan och sen ett räcke snett igenom så man kunde komma på en båge från det räcket till ett av dem som stod på långsidan. Av de hindrena satte jag ihop några olika små banor, och Lucke hoppade allt super och var pigg och glad. Eftersom att det är andra gången han hoppar sedan han blev friskförklarad så hoppade vi inte så högt eller mycket, men jag är nöjd över han prestation.


När jag var klar med Lucke så kom Ninni in med Queen i ridhuset. Hon fick hoppa det som Lucke hoppade och hon skötte sig jättebra! Hon tog tag i hindrena utan att bli för springig och hoppade fint. Sista rundan höjde vi upp lite så att hindrena låg på mellan 1m och 110. Queen backade då av själv mer än vad hon gjorde när de var lite lägre, och då kom vi bättre på hindrena och hennes språng blev superfina! Glad häst, glad ryttare och glad hästägare!

På eftermiddagen var det Miro som skule få skutta lite. Han är inte en unghäst, men beter sig som en då han nästan inte är hoppad någonting. Vi skuttade över två små kryss som stod på vardera långsida och en litet räcke på max 50 cm som stod snett igenom. Till slut kunde vi sätta ihop alla tre hinder till en liten bana och han skuttade glatt över! Det är nyttigt att hoppa olika typer av hästar, och Lucke, Queen och Miro är inte det minsta lika alls!
Lucke fick sig ett bad igår också med shampoo och allt! Han var inte så glad under själva duschen, men ren och fin blev han och sen fick han gå ut och beta och torka i solen, vilket var väldigt uppskattat!




RSS 2.0