Måndag 30 december 2013

 
Upp som en sol och ner som en pannkaka. Sex ringde klockan, halv åtta stod jag redo i Frihamnen. Kom det någon båt? Nej. Bara att packa ihop, och åka ut mot stallet. Väldigt irriterande när man hade gått upp tidigt, men på ett sätt väldigt skönt att slippa köra till stallet som en blådåre för att hinna motionera Ella innan Linus skulle komma klockan ett.
Istället kunde vi äta lunch i lugn och ro, fixa lite innan jag red en sväng på banan. 
 
Idag var Ella så himla pigg! Samtidigt ville hon arbeta och göra rätt, men hon tyckte att allt gick för långsamt. Hon taggade ner tillslut och då övade vi lite på den förvända galoppen och skänkelvikningar i trav. Hon gjorde det superbra! Hon var väldigt svettig efter passet, mest för att hon var så övertaggadoch ville göra allt samtidigt tror jag. Vi avslutade med att skritta ut en sväng. Kändes så himla lyxigt att kunna skritta av ute. 
 
Solen värmde så mycket idag att vi kunde rida utan ländtäcke!
 
 
Linus kom runt halv två. Då hade Ella hunnit äta lunch och vilat lite i boxen. Väldigt skönt att hon inte stressar upp sig när hon är ensam i stallet. Ellison kom in när Linus var där och gick efter en stund. Var lite orolig att hon skulle bli ledsen då, men hon brydde sig inte det minsta. Blev glad och gnäggade när han kom, men sa inte ett ljud när han gick. 
För övrigt skötte Ella sig så jäkla bra idag när hon blev skodd! Verkade nästan som att hon har förstått att det går fortare om hon står still och inte tjaffsar emot. Guldstjärna och extra morötter!
 
Imorgon är min tanke att vi ska konditionsträna lite på grusvägarna. 

Söndag 29 december 2013

 
Idag har jag och Ninni varit och hälsat på Elin. Det var väldigt länge sen jag träffade henne så det var jättekul! Sen fick vi ju äntligen se deras gård som de har köpt. Det kommer bli superfint när allt är klart :) Jag och Ninni hade med oss bullar, så vi satt och fikade och pratade och hade väldigt trevligt. 
 
På vägen ut till Elin stannade jag och Ninni vid Upplands Väsby och glodde igenom Hööks, Horze och Stockholms Ridsport. Horze var en stor besvikelse. Jag tycker ändå den butiken har spottat upp sig. Eller så är sortimentet bättre på nätet. På Stockholms Ridsport ville man ha typ allt. Det som fick följa med hem var ett par bettringar/plattor fån Acavallo. De går in en bit på bettet, vilket gör att bettet blir lite mindre. Tänkte kolla om det räcker för att Luckes raka gummibett ska bli lagom. Håll tummarna gott folk!
 
 
Sen tittade jag även på ett par skydd från Protector. Tycker att de ser så mysiga ut och lite roligare att träna i än helt vanliga svarta strykkappor. Däremot ska jag prova Olivias innan så att jag är säker på vilken storlek Ella ska ha. Är så trött på att allt man köper antingen är för stort eller för litet...
 
 
Kajsa och mamma var i stallet idag. När Kajsa och Ella var i skogen hade det från ingenstans klivit ut en människa mitt framför dem, så Ella hade blivit rädd, Kajsa trillade av och Ella sprang hem. Tur att hon hittade hem, men dumt att hon inte stannade. 
 
Imorgon ringer klockan 06.00. Ut till hamnen för att jobba, sen raka vägen ut till stallet för att hinna rida innan Linus kommer och skor Ella klockan ett. Jag hoppas att hon är snäll mot honom imorgon, det är så jäkla pinsamt att hon är så jobbig när han skor... Men imorgon tänkte jag som sagt att hon skulle vara motionerad innan han kommer, då kanske hon inte orkar hitta på lika många hyss. 
 
 
 
 

Lördag 28 december 2013

 
Åkte till Strömbergsgård idag för att köpa ett nytt regntäcke till Ella. Till min stora förvåning så säljs inte HorseWare täckena i storlek 135... Väldigt konstigt då de säljs i 125, 130, 140, 145 osv. 
Köpte ett Rhino täcke, som ska vara smalare i bogen än Amigo, i storlek 140. Det var alldeles för stort över bogen. Fick prova Chelseas 130 täcke från Amigo. Det satt bra fram, men jag tyckte att det var en aningen kort över rumpan, det fattades typ 5 centimeter. Så dumt att det inte finns i 135, det måste ju finnas fler hästar än Ella i världen som är i behov av den storleken!
 
Får se hur jag gör. Ska prova Chelseas täcke en gång till och kolla igen. Kan ju vara så att det faktiskt funkar, men att jag var uppgiven och besviken över att det inte satt perfekt...
 
 

Fredag 27 december 2013

 
Okej, idag var det jag som drog nitlotten! Kajsa och Ella var ute och galopperade på grusvägarna medan jag mockade hagen. En full kärra orkade jag innan jag dog. En skottkärra full med blött bajs, vet ni hur tungt det är?!? Helt sinnessjukt jäkla ap-tungt! Hur som helst. Efter en kärra skottade jag ihop ett par högar till två ganska stora högar, så att nästa gång är det i princip bara att skyffla. För hoppningsvis är "nästa gång" redan imorgon, skulle vara skönt att ha mockat igenom hela hagen. 
 
På efteriddagen åkte jag till Äppelviken och tittade på när Anna red dressyrkurs för Waldö. Jag har betat av ganska många instruktörer under åren, men jag måste säga att jag saknar Waldö. Blev sjukt sugen på att rida när jag satt där på läktaren. Hon brukar ha en tredagars kurs varje jul, så jag tänkte att om jag flirtar in mig hos Cleas så kanske jag kan vara med med Ella nästa år! 
 
Litet monster har blivit ett stort monster!

Torsdag 26 december 2013

 
Hej!
Hoppas att ni hade en mysig julafton, det hade jag! Fick en hästrelaterad sak i form av en ny rotborste till Ella. Den är mutcho bra och mycket skönare att hålla i än den förra. 
Däremot fick jag lite pengar, och för dem tänkte jag köpa en ny sadelgjord och ett nytt regntäcke. 
Vi bytte väldigt mycket täcken med familjen Gogoll, bland annat ett Bucas. Det har varit perfekt att ha nu, men tyvärr har det hänt något med spännet, så det går knappt att få av. Så nu har hon ett från Mark Todd, men igår när det regnade i stort sett hela dagen så hade det regnat igenom. Så nu får det bli ett nytt från Amigo. Älskar Amigotäckena! Synd att hon är så pass mycket mindre än Lucke, han hade ju en komplett garderob från just Amigo. 
 
 
Igår så hoppade jag och Angelica lite på banan. En tre studs på ena långsidan och en oxer mitt på medellinjen. Ella blev SÅ GLAD och visste inte vart hon skulle ta vägen. Jag fick travhoppa i början för hon var så taggad och drog mot hindrena. Sen kunde jag ta det i galopp, och vi avslutade att hoppa oxern en gång när den låg på 90 cm. 
Det var så himla kul att skutta lite igen och det roligaste av allt var att Ella blev så himla glad!

Idag blev det longering. Idag var hon superduktig med att göra halt när jag bad henne. 
Longerade henne inspänd idag. Har inte gjort det vid de tidigare tillfällena, mest för att vi har fokuserat på att hon ska göra det jag ber henne om. När jag longerade Lucke tog jag en gummisnodd till hjälp, men det verkade inte vara det optimala för Ella. Jag måste ju ge snodden någon chans till, och förhoppningsvis funkar den bättre, annars får jag som sagt hitta en annan lösning på inspänningar. 
 
Imorgon tänkte jag rida ut och galoppera lite, så att hon får tillbaka sitt flås. Ska som sagt få upp hennes kondis nu när jag är ledig och kan utnyttja ljuset och sen i januari påbörja dressyrarbetet igen. 

God Jul!

 
 
Så här började min julafton. Uteritt med Angelica och Chelsea. Supermysigt, trots det ojuliga vädret!
 
Nu ska jag ta en dusch och invänta släkten som kommer hit för att fira jul. 
 
 

Måndag 23 december 2013

 
I lördags hände det något fruktansvärt i stallet och en av hästarna lämnade oss här nere på jorden för att fortsätta mot en evigt gröna ängarna. 
Stämningen i stallet igår var väldigt dämpad och det kändes tomt. Det är ju ett litet stall, så när en häst är borta märks det tydligt. Hästarna kände också av att allt inte var som det brukar, så det var lite stissigt stundtals.
 
På grund av det fruktansvärda som har hänt (och att det blåste galet mycket) så fick Ella vila igår. Jag hade inte ork att trotsa vädret och göra något vettigt med Ella. Istället blev det pyssel och storrengöring. Tvätta svansen med schampoo, olja in hovarna osv. 
 
Idag jobbar jag min sista dag innan min julledighet. Får se om jag åker ut till stallet, eller om Kajsa åker ut på dagen, hon har ju jullov. 
 
 

Söndag 22 december 2013

 
Sista veckorna på terminen är alltid fullspäckade! I torsdags var det julavslutning på kvällen, så nu är det äntligen jullov! Jag jobbar på måndag, 23/12, men sen är jag ledig i nio härliga dagar!
 
Med tanke på hur mycket som har hänt på jobbet + att Kajsa har varit sjuk hela veckan så fick jag hjälp två dagar. Angelica hjälpte mig i onsdags, att mocka, göra mat och rida. Tack snälla!
På torsdagen vilade Ella och Ulrika ställde upp. 
 
Tanken är att Ella ska sättas igång ordentligt nu under min ledighet. Tyvärr är jag inte helt frisk, men jag hoppas att jag blir bättre. Igår var vi i skogen och Ella skötte sig strålande och var så fin! Idag är tanken att vi ska ut i skogen igen.
 
Trött Ella efter ett pass på banan i höstas

.

 
För tillfället går allt i 180 och bloggen är inte prio ett. Update kommer så fort jag hinner!
 
 

.

 
Minusgraderna var är ni?? Jag blir galen på all denna lera som man dagligen får kämpa med att få bort. Det är det som tar längst tid i stallet just nu, att borsta bort all lera!
 
Idag när jag kom till stallet såg jag att Ulrika hade skrivit på tavlan att ella hade tappat en boots i hagen. Hon går med botts nu när hon är broddad för att minska risken för broddtramp. Läste lite snabbt och hoppade över några ord och läste "tappat i hagen" och tänkte direkt att hon dragit av sig en sko. Jag drog en suck av lättnad när jag insåg att det var en boots hon hade tappat och inte en sko. 
 
Dagen aktivitet blev longering. Hon skötte sig helt fantastiskt stundtals och helt ofantastiskt vissa gånger. 
Stannade på en gång när jag sa "gör halt", saktade av från trav till skritt när jag proade och lyssnade bra. 
Sen fick hon för sig att det var tråkigt att lyssna, så då tvärvände hon och bockade iväg åt andra hållet. 
Longera är något vi måste göra oftare, så att Ella känner att hon vet exakt vad som gäller! 
 
Hade tänkt att ta en bild på henne när vi var på banan, men jag hann inte innan hon flippade och då hade det varit ren idioti att ens försöka leta rätt på mobilen som låg i fickan... 
 
Imorgon ska jag försöka hinna in i någon hästbutik. Ella behöver en ny glansspray och boots som inte är hag-boots. 
 
Lucke var snygg i sina rosa boots

Fredag 13 december 2013

 
Vi hade luciashow för alla föräldrar igår på jobbet så därför åkte jag inte ut till stallet. Showen gick bra, barnen var glada, föräldrarna var glada och personalen var nöjda men TRÖTTA! Skönt att det är fredag idag.
 
Ella fick sin spruta igår och det hade gått bra. Fick det här mmset av Ulrika igår så jag har en del att göra idag när jag kommer ut.
 
 
Sen det här med brodden känns ju sådär nu när det är massa plusgrader. Broddar nog av och stoppar bommull i hålen och broddar på igen när kylan kommer tillbaka. 

Onsdag 11 december 2013

 
Jag har ont i hela kroppen efter gårdagens kamp om brodden. Funderar på att ta en varmt bad och försöka mjuka upp mina stackars leder och ömma muskler lite. (herre Gud, jag låter som en gammal gumma på 100 år...)
 
Ella fick springa lite på banan idag. Hon kändes lite stel, men eftersom jag har bestämt mig för att hon ska gå på halvfart nu så gjorde jag inte så mycket åt saken. Ställde igenom henne till höger och vänster, men inget mer.
 
Imorgon kommer veterinären ut och ger Ella den andra botulismsprutan. 
 
 

Dessa broddar

 
Vädret är hemskt just nu. Plusgrader och regn i mitten av december? Trist.
Tyvärr är det någon liten minusgrad som skojar med oss på morgonen, vilket gör att det är isgata ute. Jag har väntat med att brodda Ella in i det sista, men nu när det är isgata ner till hagen på morgonen hade jag inget val. 
Jag gillar inte att brodda, och jag har varit bortskämd med en häst som står blickstilla och låter mig ta den tid jag behöver. Ella hade inte samma överseende och tröttnade när jag hade rensat ur och gängat ett broddhål i en sko...
Det tog en timme och 15 minuter att få i två brodd fram och fyra bak, men nu är hon redo att möta isen!
 
Även fast jag blev arg på henne många gånger så måste jag säga att hon var väldigt duktig. Jag fruktade det värsta (att hon skulle bete sig likadant som hon har gjort mot Linus några gånger = göra ALLT i sin makt för att komma undan) men det gjorde hon inte. Hon ryckte men hon försökte aldrig ställa sig på bakbenen. 
 
Nu när jag har kämpat, svettats och svurit i över en timme så vore det väl själva sjutton om de högre makterna kunde bjuda på lite snö och minusgrader! 

Ellas vecka 50

 
Måndag: Ulrika hjälper mig, Ella vilar
Tisdag: Jogg på banan
Onsdag: Jogg på banan
Torsdag: Ulrika hjälper mig, Ella vilar
Fredag: Jogg på banan
Lördag: Skritta ut i skogen
Söndag: Skritta ut i skogen
 
Ska ringa veterinären idag och boka en tid för Ellas andra Botulism-spruta. Hon ska ha tre stycken med ca en månads mellanrum och efter det ska hon ha en spruta per år. 
 
 Finaste Lucke

Andra advent

 
Det blev en ganska lång dag idag. Först åkte jag och mamma till Sigtuna och hämtade en julklapp som jag köpt till mig själv. Åtta stycken hinderstöd! En familj som skulle flytta sålde sitt material, så det är inte helt nya stöd, men det spelar ingen roll! 
Åh, nu längtar jag massor till våren 2014. Jag längtar efter att få åka ut och tävla med Ella och jag längtar efter ljusa kvällar så att man hinner rida ut på vardagarna, så att man kan ta en av helgdagarna till att hoppa. 
 
 
 
Vi åkte direkt ut till stallet sen och jag hann faktiskt skritta ut en svän innan det blev mörkt. Hon var mycket lugnare idag och skrittade glatt på. Efter blev det lite trav på banan. Hon var fin och jag tror att hon tycker det är kul att få röra på sig lite igen. 

Lördag

 
Det bästa med snö och minusgrader är att hästarna inte är leriga när de kommer in från hagen!
 
Vi skrittade ut en sväng idag, jag och Ella. Vi kom inte så långt som jag hade tänkt mig utan fick vända efter ett tag. Ella ville nämligen bara vända och gå hem igen hela tiden, vilket inte alls är likt henne, hon älskar verkligen att vara i skogen. Men när hon hade gått en bit utan att försöka vända, så vände jag och vi skrittade tillbaka till stallet. 
Istället red vi lite på banan. Jag travade henne lång och låg på fyrkantsspåret och på volter och hon var så glad! Frustade och skakade på huvudet.
 
Jag har bestämt mig för att hon ska joggas nu i tio dagar med typ två vilodagar på vardagarna. Det kommer vara väldigt simpelt. Skritt och trav (kanske lite galopp) på fyrkantsspår och volter, precis som idag. Inte plocka upp henne i formen och ställa krav.
 
Imorgon provar vi om det går att skritta en längre sväng, men jag tror att vi avslutar på banan precis som vi gjorde idag. 
 
 

En överpigg Ella

 
Ella har vilat i två veckor, och nu kom hennes överskottsenergi. 
Från att ha legat och sovit i boxen på eftermiddagarna till att nu vara mer i luften än på marken...
Ulrika berättade att det har gått bra ända fram tills igår. Då hade hon varit helt crazy i hagen och Ulrika var nära att tappa henne när hon skulle ta in hästarna från hagen. Idag hade Ulrika på sig hjälm och tog Ella i en longerlina för att vara på den säkra sidan... Jag märkte också av hennes energi idag när vi gick på banan.
 
Så nu får vi tänka om. Funderar på om jag ska skritta henne nu lördag och söndag, som planerat, och sen börja jogga henne typ varannan dag i tio dagar. Efter de tio dagarna kanske hon får en viloperiod till, fram till ungefär julafton. 
Motioneras måste hon göra, både för hennes egen skull, men även för andras. Hon måste ju gå att hantera.
Imorgon hoppas jag att det blåser mindre än vad det gjorde idag så att vi kan skritta ut utan att blåsa bort! 
 
 

Fredag 6 december 2013

 
Som jag skrev tidigare finns det inte så mycket att skriva om nu när Ella vilar.
I måndags och i onsdags när jag gick med henne på banan så övade vi på att hon skulle stanna när jag stannar. Vi har haft lite problem med det. Vissa gånger stannar hon jättebra och andra gånger går hon vidare.
För att det skulle bli lite enklare för henne så sa jag "gör halt" samtidigt som jag stannade. Då gick det mycket lättare och hon stannade 9 gånger av 10.
I onsdags så fortsatte vi övningen och la även till ett moment. När vi hade stannat så bad jag henne att backa, inte varje gång, men någon gång då och då. När jag kände att hon hade fattat så provade jag att trava med henne och från trav ge henne komandot "gör halt". Och visst stannade hon på en gång. Det är så roligt när man känner att det funkar och det är ännu roligare att se hur nöjd Ella blir när hon gör rätt och får beröm.
 
Idag får vi se om det blir någon promenad. Än blåser det inte så mycket här, men de varnar ju för mycket blåst och snö. Jag hoppas att det inte blåser så mycket lördag och söndag, för då hade jag tänkt skritta ut. 
 
Världens sämsta mobilbild. Hon är väldigt svår att ta kort på, så fort man tar fram kameran så skakar hon på huvudet eller skrapar med frambenen... Därför gäller det att vara snabb när hon väl står still, vilket resulterer i att bilden ofta blir suddig. 
 
 
 

Onsdag 4 december 2013

 
Dagarna flyger iväg samtidigt som den kryper fram. Jag har aldrig längtat efter julen så mycket som jag gör i år. Självklart för att det är en mysig högtid, men den största anledningen är att jag vill SOVA och vara ledig.
Jag är så trött när klockan ringen på mornarna så jag vill gråta...
 
Hur som helst. I måndags gick jag och Ella en sväng på banan och igår fick hon vila helt. Idag är tansken att vi ska gå en sväng och på torsdag ska jag be Ulrika om hjälp, så då får hon vila. 
Fredag, lördag och söndag får hon gå.
 
 

Första advent

 
Igår var jag och Kajsa i Globen. Vi hade biljetter till kvällen och såg Top Ten finalen. 
Innan föreställningen så spenderade vi lite tid i Annexet. Det som jag verkligen hade tänkt att köpa var ett skrittäcke i ull från Mias, men det fanns inte i Ellas storlek. Så vi får beställa ett istället.
Däremot fick hon en ny lädergrimma med sitt namn på och jag köpte en jäkligt smart sak som man sätter på stiglädret. Det är som en liten krok, så man lätt kan haka av stigbygeln från lädret om man tex vill tvätta av sina stigbyglar. Här kan du besöka deras hemsida. 
 
  
 
Jag tycker att det verkar vara en supersmart grej och jag hoppas att jag kommer tvätta av mina stigbyglar lite oftare nu när det inte är så krångligt att ta loss dem från stiglädret.
 
Idag har det varit full storm. Vi var ute i stallet ganska många timmar, men hann med en hel del. Vi målade alla kryss en gång till bland annat. 
Kajsa och Ella skrittade en sväng i skogen, och jag passade på att mocka hagen. Vi mockar hagen en gång i veckan, men idag var jag nära att ge upp. Det blåste helt galet mycket och när det blåser ute får jag alltid tårar i ögonen, vilket gör att man inte ser någonting. Så att mocka hagen i storm och skymning, med tårar som sprutade var ingen hit... Men, jag fixade det så nu är det gjort. 
 
 
Ella var inte så road över att bli fotograferad, det fanns ju mat i boxen! 
 
 

RSS 2.0