Ellas vecka 14

 
Jag hade lagt upp en perfekt planering för denna vecka, så öppnade jag min almanacka och såg att det är APT på torsdag. Skit, då måste jag tänka om helt. Så då kommer Ellas vecka se ut typ så här.
 
Måndag: Banan, lite bomarbete
Tisdag: Longera
Onsdag: Skogen, mest skritt
Torsdag: APT på jobbet, Ella vilar
Fredag: Hovis kommer på morgonen, vila
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen
 
 

Söndag 30 mars 2014

 
Idag blev det en ganska lång dag i stallet, men det var så fint väder så det var härligt att vara ute!
Att mocka hagen kändes helt plötsligt inte så jobbigt när solen sken och fåglarna kvittrade ;)
 
Provade att borsta Ella med en av Elvas borstar. Den får liksom med sig allt hår från botten, inte bara det ytliga som ryktstenen tar. Den var grym, och det verkade som att Ella tyckte om den. Efter borst och mys skrittade vi ut i skogen i 40 minuter. Sen passade vi på att beta lite innan hon gick ut i hagen igen. Väldigt lyxigt att kunna släppa ut henne igen i hagen efter att jag hade ridit. Älskar att hästarna kan vara ute så pass mycket längre nu!
 
Slutar ganska sent imorgon, men min tanke är att ta fram några travbommar. 
 
 
Idag fyller den här killen 16 år. Bästa Lucke!
 

Lördag 29 mars 2014

 
Jennifer ringde mig igår när jag var på väg hem till Elin. Hon hade ridit väldigt lite, näst intill ingenting och hon upplevde precis som jag att Ella inte är helt hundra. Hon är inte halt, hon ömmar inte över ryggen eller någon annan stans på kroppen. Jennifer trodde att det kunde vara något muskulärt, så nu ska Ella få träffa kiropraktorn. Vecka 15 kommer Svante Larsson, Ellas uppfödare, till Stockholm för att jobba. Han är hästkiropraktor och har sett Ella ända sedan hon var föl. Han kommer komma ut till stallet för att känna igenom henne. Känns toppen!
 
Fram till vecka 15 tänkte jag jogga henne. Skritta ut i skogen, trava lite bommar. Hålla igång henne lite så att Svante får en ärlig bild av henne. 
 
 
 
Det blev alltså ingen hoppträning idag, utan det blev mys i solen. Vi borstade ute i hagen och sen gick vi och betade lite. 

.

 
Det blev en runda i skogen idag också. Underbart väder och det luktade vår. Så härligt!
Imorgon blir det stallet på morgonen och sen rider jennifer på kvällen. Det blir bra!
 
 

Torsdag 27 mars 2014

 
Eventuellt blir det ytterligare en ändring i veckan. Har frågat om Jennifer kan rida Ella på fredag och känna lite på henne. Jag behöver hjälp och hon kan hjälpa mig, så är det bara. Det blir även lättare att komma fram till ett bra upplägg om hon får känna på henne själv och inte bara gå på det jag tycker att jag upplever. 
 
Igår skrittade vi ut i skogen i 45 minuter. Bara skritt på långa tyglar. Ska försöka skynda mig ut idag så hinner jag förhoppningsvis ut i skogen idag också. I så fall blir det som igår. Mest skritt på långa tyglar, kanske lite trav. 
 
 

Onsdag 26 mars 2014

 
Måndag: Vila, promenad för hand på banan
Tisdag: Träning för Jennifer Träningen inställd, men det blir ändå ett pass på banan
Onsdag: Hoppträning för Ann Träningen flyttad till lördag, försöker hinna ut i skogen
Torsdag: Vila Dressyr på banan
Fredag: Jennifer tömkör Vila
Lördag: Skogen Hoppträning för Ann
Söndag: Skogen
 
Så gick det med min veckoplanering. Men, nu hoppas jag på att det inte blir mer förändringar i veckan.
 
Igår red jag ett pass på banan. Hade en galen huvudvärk när jag åkte ut, men den släppte lite, så jag kunde rida ett pass på banan. 
Det känns som om vi har gått in i en svacka jag och Ella. Vi får inte alls till det som vi fick för någon vecka sedan. Jag vet att det kommer sådanna här perioder, att en kurva inte bara kan gå spikrakt uppåt, men man får ju ett självförtroende som ligger nere i stövlarna, inget alls helt enkelt.
 
Den 13 april är det tävlingsdebut på Bromma. LB:3 ska vi rida. Kan vara så att jag vet att det inte är långt kvar och är stressad över att vi inte ska hitta tillbaka till känslan innan dess. Exakt så här kände jag innan jag och Lucke skulle starta vår första (och ända) dressyrtävling. 
 
Jag måste i alla fall bryta mönstret och hitta tillbaka till glädjen i ridningen. Därför valde jag att försöka hinna ut i skogen idag, rensa tankarna lite så kan vi ladda för ett nytt pass på banan på torsdag!

Ellas vecka 13

 
Måndag: Vila, promenad för hand på banan
Tisdag: Träning för Jennifer (Träningen inställd, men det blir ändå ett pass på banan)
Onsdag: Hoppträning för Ann??
Torsdag: Vila
Fredag: Jennifer tömkör? (Fredagen är lite oklar. Jag ska bort och Kajsa vet inte om hon kan ta Ella)
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen
 
Jag hoppas att den här veckan går fort, för på söndag ställer man fram klockan. En timmes kortare helg, men vad gör det blir ljusare kvällar och man hinner rida ut på vardagarna efter jobbet!? 
 
 

Söndag 23 mars 2014

 
Idag blev det skritt runt lagunen med lite backträning i sandtaget. Idag klättrade vi i flera små backar istället för de lite längre som vi gick uppför igår. Problemet idag var att få Ella att skritta uppför backarna, hon tar dem gärna på fart. Vi avslutade med samma backe som igår, en lite längre som är ganska seg.
 
Vi skrittade hem genom skogen.

Lördag 22/3-2014

 
5 km skrittrunda med klättring blev det idag. Började med att skritta bort till lagunen där det finns en hyfsat brant backe att klättra uppför. Den är bra för man kan ta sig ner utan att behöva gå ner för en lika brant backe.
När vi hade gått upp för den så gick vi tillbaka ner till lagunen för att ta några mindre beckar. Både uppför och nerför. Vi red skänkelvikning åt båda hållen en bit av backen, jobbigt och svårt. Vi avslutade med en ganska lång och seg uppförsbacke innan vi skrittade hem genom skogen. 
 
Idag povade jag att rida på hacket för första gången. Fick låna ett par ponny-sidostycken av Ebba, då mina cob var för långa.
 
Den första lite brantare backen vi gick uppför. Dock ser den inte lika brant ut på bilden som den är i verkligheten.

Lördag 22 mars 2014

 
Hade lite smskontakt med Jennifer igår kväll. Ella hade varit duktig, men precis som jag hade känt i onsdags, trött i sina bakben. Jennifer trodde att hon är trött för att hon inte är tillräckligt stark i bakbenen för att orka göra det vi ber henne om. Så nu ska vi gå tillbaka till grunderna ett tag. Sen ska vi ut och klättra och hoppa studs för att stärka bakbenen. 
 
 

Fredag 21 mars 2014

 
Igår var det blött och slaskigt överallt. All snö som kom i onsdags + plusgradena igår var kanske inte helt optimalt. Men man kan inte göra någonting åt det utan bara göra det bästa av situationen. 
Hasse försökte harva banan igår innan jag skulle rida men det var för blött så det gick inte. Han harvade upp från staketet in mot mitten kanske två meter, så det blev lite som en travbana. I mitten av banan låg snön kvar och även fast hon har sulor så fick hon styltor och sen om styltorna inte hann släppa innan vi kom ut på det harvade underlaget så blev det väldigt halt. Jag höll mig alltså bara på det harvade spåret.
 
Eftersom jag inte kunde lägga några volter så fick jag improvisera lite när jag skulle få henne mjuk i sidorna. Det blev många skritt/trav övergångar. Sen fattade vi galopp, galopperade en kortsida, bröt av till trav och gjorde en sluta på långsidan för att fatta galopp igen när vi kom fram till kortsidan. 
Vi gjorde någon skänkelvikning på diagonalen också.
 
Jag är både nöjd och missnöjd med passet. Hon gjorde allt fint. Fina fattningar, öppna och skänkelvikning. Men hon bet sig fast i vänstersidan (ändå hade jag novabettet, hon brukar inte bli lika stark på det) och bara kutade på. Jag försökte så gott jag kunde med att få henne att vänta. Jag brukar lägga volter så att hon bromsar upp sig själv när det har hänt tidigare, men nu gick ju inte det på grund av snön som låg i mitten av banan.
 
Pratade lite med Jennifer om det på kvällen och vi ska se om vi kan lägga upp hennes träning, så att den blir varierad men att hon får mer styrka i sina bakben, framförallt höger bak. Hon måste orka sätta dem under sig och jobba mer med dem.
 
Idag är mamma och Kajsa ute i stallet och Jennifer tömkör Ella. I helgen blir det skogen för hela slanten! 
 
 

Onsdag 19 mars 2014

 
Träningen igår gick bra. Till en början var min ridning inte så bra, men det blev bättre mot slutet.
Mycket galopp blev det igår. Många fattningar och avbrott. Vi fick till några väldigt bra fattningar, det kändes skönt. Provade även att göra två byten. Vi fick göra om och göra rätt någon gång, men hon gjorde ett rent byte åt varje håll. 
Vi övade också på att rygga, det var svårt!
 
Idag snöade det som bara tusan, så jag la hennes vilodag idag istället för imorgon. Så nu måste jag rida imorgon oavsett väder! 
 
 

Ellas vecka 12

 
Måndag: Jogg på banan
Tisdag: Träning för Jennifer
Onsdag: Markarbete på banan 
Torsdag: Vila
Fredag: Träning för Jennifer (Tömköra?)
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen
 
Igår red jag lite lätt på banan. Även fast hon har snösulor så blev det lite styltor av den snön som låg på banan. Däremot satt inte styltorna så hårt så det lossnade unde tiden man red. 
Jag brukar rida med remontnosgrimma när jag rider på banan för jag upplever att hon trivs bättre med den. För att variera och inte rida med samma hela tiden så har jag en aachennosgrimma när vi rider ut. Igår red jag med aachennosgrimman och novabettet och det funkade bra. Synd att man inte får tävla på novabett, hon trivs verkligen med det.
 
Det ska bli kul att träna idag, tränade ju inte på hela förra veckan. Ska fråga Jennifer vad hon tror om galoppfattningarna. Måste hitta tillbaka till de fina fattningarna hon gjorde för någon vecka sedan! 
 
 

Söndag 16/3-14

 
Det blev en sväng runt lagunen och sen lite trav på grusvägen hem. Ella skötte sig strålande och Elva var hur duktig som helst och hängde med hela rundan. Ella travade bra, lyssnade på halvhalterna och rösten bra och ångade inte på. Hon fick massa beröm när vi saktade av till skritt och då blev hon så nöjd. Skakade på huvudet och frustade. 
 
När vi kom tillbaka så fick hon gå ut i hagen igen och till hennes stora glädje hade hon lite hö kvar från lunchen som hon kunde tugga i sig. 
 
 

Söndag 16 mars 2014

 
Planen för idag är att skritta ut en sväng runt lagunen och sen trava och galoppera lite på banan. Hade ju varit mysigt att trava lite på grusvägarna, men eftersom att det var minusgrader i natt så kanske vägarna är för hårda. Jag får se hur jag gör när jag kommer till stallet. Elva får självklart följa med.
 
 

Lördag 15 mars 2014

 
Min förhoppning var att jag kunde skritta ut en sväng idag och även trava lite. Tyvärr så har det ju blåst så mycket hela dagen så det fick bli banan. Tyckte att det var dumt att ge sig iväg när hon har vilat i fem dagar och är lite extra på tårna. 
Det gick bra. Hon var väldigt pigg, men lyssnade ändå hyfsat på mina halvhalter. Hon tyckte nog att det var kul att få springa lite igen och frustade väldigt nöjt.
Tog två korta galopper, en i varje varv. Tycker fortfarande inte att hon tar galoppskänkeln lika snabbt och bra som hon gjorde föut. Det gör mig lite fundersam... Men, det är inget att haka upp sig på, bara att notera och försöka hitta tillbaka till de fina fattningarna som hon gjorde för någon vecka sedan. 
 
 

Fredag 14 mars 2014

 
Idag var jag ute i stallet ungefär halv åtta. Passade på att åka ut innan jobbet när Ella ändå vilar. Även fast jag börjar 11.30 på fredagar så hinner jag inte ut, rida, mocka innan jag ska hem, duscha och äta lunch innan jobbet. Men idag hann jag och det var väldigt mysigt.
 
 

Onsdag 12 mars 2014

 
Idag började jag ta in hästarna 17.20. Det kändes så lyxigt att kunna knalla ner till hagarna så pass sent och solen sken fortfarande. 
Hästarna tyckte nog också att det var väldigt härligt för alla stod längst ner i hagarna och hade inte en tanke på att komma in.
 
 
Ella vilar ju hela veckan, så kvällarna i stallet blir inte lika långa. Även fast jag gillara tt vara i stallet så är det ganska skönt med en tidig vecka. 
Idag rotade jag fram en gammal ryktsten och borstade bort hur mycket päls som helst.
Tog även fram ett tunnare innetäcke. Är lite orolig för att det ska vara i tunnaste laget, men Ulrika skulle känna på henne ikväll och imorgon bitti så att hon inte var för kall. 
 
 

Tisdag 11 mars 2014

 
Det blev ändrade planer så Ella fick sin vaccination igår. Innan veterinären kom så hann vi gå en sväng på banan i 20 minuter och jag kan säga att det var en trött liten häst som traskade bredvid mig. En veckas vila kommer göra henne gott, även om hon själv tröttnar imorgon. 
 
Det kommer alltså inte vara den roligaste uppdateringen här i veckan. 
 
 

Ellas vecka 11

 
Måndag: Promenad
Tisdag: Vaccination, vila
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila
Fredag: Vila
Lördag: Skritta ut i skogen? Annars vila
Söndag: Skritta ut i skogen? Annars vila
 
 
 

Söndag 9 mars 2014

 
Min häst är helt fantastisk! Hon är en riktig liten kämpe som aldrig ger upp och gör sitt bästa i alla lägen.
 
Hoppträningen idag gick verkligen bra. Även fast Ella var lite trött så bet hon ihop och kämpade på. Tyvärr ingen film idag heller, lite tråkigt när hon var så fin.
Vi hoppade bland annat en S-båge över ridbanan. Räcke, fyra galoppsprång räcke, fem galoppsprång oxer.
Sen hoppade vi en tvåkombination, räcke, oxer, fyra galoppsprång på böjt spår till en räcke-räcke kombination. 
Lite kluriga linjer och svängar, men Ella fixade det galant!
 
När vi kom hem så var det en som hade bråttom bråttom ut i hagen. Hon förtjänade verkligen att få gå ut i solen och äta lunch.
 
 
 

Lördag 8 mars 2014

 
06.30 ringde klockan idag. Mysigt med sovmorgon så här på en lördag!
Åt fruksot och drog på mig ridkläderna och rullade ut till stallet. Mamma åkte med och hjälpte mig.
 
Vädret idag har varit helt underbart, synd bara att det blåser halv storm ute. När jag skulle fälla ner rampen på transporten fick jag bokstavligen hänga mig i den för att vinden var så stark så jag knappt fick ner den. Knäppt.
 
Träningen gick bra. Ella hoppade väldigt bra. Några missförstånd blev det mot slutet när hon blev trött. Då blev hon hängig och stark i handen och ångade på. Mina förhållningar gick inte igenom vilket resulterade i att hon kom i botten på hindret. 
Vi hoppade alla linjer och kombinationen som de andra också gjorde. Däremot hoppade vi inte banan sen, utan "sparade" henne lite så att hon orkar imorgon också. 
 
Tyvärr blev det inte någon film. Mamma passade på att gå ut med Elva i det fina vädret medan jag red. 
 

Fredag 7 mars 2014

 
Planen idag var att Jennifer skulle tömköra Ella, men det blev inte så utan jag red lite istället. 
Vi övade på väldigt basic saker eftersom hon ska hoppa nu lördag och söndag. Inget jättekrävande pass helt enkelt. 
Den här veckan tycker jag att galoppfattningarna inte har varit som de brukar. Hon tar helt enkelt inte hjälpen, utan slängtravar in i galoppen. Likadant gjorde hon idag. 
Hon har gått ganska tufft nu en period, eller vi har börjat öka kraven på henne lite,så det kan ju vara så att hon är lite trött i kroppen. 
Känns ju sådär att åka iväg och hoppträna två dagar i rad på en trött häst. Jag får helt enkelt stämma av på plats. Märker jag att hon är helt slut, ja då får jag hoppa färre språng och se det som miljöträning.
 
På måndag får hon gå en promenad. På tisdag ska hon vaccineras och sen får hon vila resten av veckan. 

Onsdag 5/3-14

 
Av ren lathet + att det var en liten tjej som provred Finura idag så bar jag endast fram tre bommar som fick bli galoppbommar på böjt spår. 
 
I början av passet red jag mycket skritt/trav övergångar och var noga med att jag var snabb nog att lätta av i handen så att hon bar sig själv. Hon var jättefin i traven. Lyssnade och väntade. 
Gjorde samma övning som jag har gjort med Jennifer nu två träningar i rad, ställa henne inåt, flytta ut bakdelen och lätta på yttertygeln. Svårt tycker både jag och Ella, men idag gick det riktigt bra. 
 
När jag hade ridit fram henne ordentligt så rullade jag över bommarna. När jag hade gjort det, gick jag in på stora mittvolten och formade henne runt innerskänkeln, ut med bakdelen och lätta på ytter. När hon gjorde det bra så rätade jag ut henne och rullade över bommarna igen. Samma sak i båda varven och hon kämpade verkligen på bra!
 
Vi avslutade med att rida skänkelvikningar på diagonalen. Red även några skänkelvikningar upp till medellinjen och därifrån red jag ökad trav ut till spåret. 
Jag är nöjd med dagens pass. Imorgon ska Ella vila.
 
 

Onsdag 5 mars 2014

 
Ella vilade i måndags och jag passade på att borsta länge. Hon är konstant dammig eftersom hon rullar sig varje dag, och det går typ inte att borsta bort. Jag längtar verkligen till den dagen då jag kan schamponera henne, nu är det lite för kallt. Hon fäller galet mycket just nu. Hittade en gammal haderlig ryktsten som jag använde över hela henne. 
 
Igår tränade jag för Jennifer. Det gick bra även om känslan inte är den bästa alla gånger. Hon måste börja klara sig själv lite mer, jag kan inte bära runt henne och då blir det svårt ibland. Både för henne och för mig. Men, det går bättre och bättre vilket är kul!
 
Idag var tanken att jag skulle ta fram lite bommar. Dock har jag ingen aning om vad jag ska ta fram. Lat som jag är vill jag ta fram så få bommar som möjligt eftersom att de är så sjukt tunga... Får klura lite på det under dagen.
 
 

Ellas vecka 10

 
Måndag: Vila
Tisdag: Träning för Jennifer
Onsdag: Markarbete med bommar
Torsdag: Vila
Fredag: Ev träning för Jennifer
Lördag: Hoppträning för Uffe Johansson
Söndag: Hoppträning för Uffe Johansson
 
 

Söndag 2 mars 2014

 
Idag har jag mockat hagen, mockat hagen och mockat hagen. Fy sjutton, det tog ju aldrig slut!!!! Men, nu är hagen bajs-fri, i alla fall för ett par timmar. 
 
Angelica hade stallet imorse fram till lunch. Den fantastiska människan hade mockat och fixat mat och vatten till alla hästar! Tack snälla!!
 
Ella fick som jag skrev igår vila idag. Hon rastade dock sig själv genom att dra ett par repor i hagen i fullt ös...
 
 
 
Ella hade naken premiär idag när vi mockade hagen. Dock bara i ca en timme, men det är i alla fall en början! 
 

Lördag 1 mars 2014

 
Idag var Ella trött men väldigt fin. Red inte alls länge och gjorde inte något speciellt. Red många övergångar mellan skritt och trav. Red några skänkelvikningar också. I galoppen var hon fin men det märktes att hon var trött. Nu får hon vila söndag och måndag så kör vi igång på tisdag igen.
 
 

RSS 2.0