Fredag 30 september 2011


Sitter och kollar startlistor och så inför helgen.
Imorgon blir det en tidig morgon. Tävlingarna börjar klockan 8.00 och jag har startnummer 3.
Vi måste alltså åka från stallet lite efter klockan 6 imorgon bitti.

På söndag däremot blir det inte lika tidigt, väldigt skönt. Däremot undrar jag hur pigg jag kommer att vara på måndag?

Onsdag 28 september 2011


Idag fick Lucke gå en promenad på ca 30 minuter. Det var nog lagom för oss båda efter gårdagens galopp. Dock tycker jag att han verkade mycket piggare i kroppen idag än vad han gjorde förra gången efter intervallträningen. Då galopperade jag ju 3 varv på rad, igår blev det "bara" 2, men igår blev det två varv mer totalt än förra gången. Så någonting måste ju träningen ge!

Mamma var med i stallet idag och hon har nu i några dagar funderat på om Lucke skulle tycka om nypon. Han är väldigt förtjust i frukt och bär, jordgubbar och björnbär är två favoriter. Hur som helst, idag provade vi att ge honom några nypon och han älskade det! Med tanke på att vi männsikor äter nyponsoppa mm, så tänkte jag att då kan det ju inte vara giftigt/farligt för hästar. Och nypon inehåller ju extremt mycket C-vitamin.
Nu när jag kom hem från stallet sökte jag lite om att ge nypon till hästar och hittade bla denna hemsida:

http://www.fodertillskott.se/nypon.asp

"Nypon - en av naturens mesta C-vitaminkällor!

Nypon kan ge smärtlindring och påskynda läkning av inflammationer och kan vara ett bra alternativ till mediciner. De innehåller upp till 3g C-vitamin/kg och mest antioxidanter av alla frukter. Flera kliniska studier visar att nypon hjälper till att stärka immunförsvaret samt bekämpa infektioner. Bättre rörlighet och antiinflammatorisk effekt har påvisats. Detta beror inte bara på att C-vitamin är en god antioxidant, utan också på att nypon innehåller godartade lipider.

Innehåll: Nyponpulver, rent
Dosering: 25 g/dag (500 kg häst, ponny halva mängden). 1 kg räcker 40"

Det som de beskriver på sin hemsida är ju någon form av nypon i pulver form. Men, det borde ju gå att ge färska nypon lika gärna. Jag tänkte att man kan lägga ett par nypon i kraften, både eftersom han tyckte om det så mycket och för att det verkar innehålla en hel del nyttigheter.


Bild lånad från Google


Ändrade planer


Det har blivit lite ändringar i veckoplaneringen. Angelica åkte tyvärr inte ut till stallet idag, så istället för en sväng i skogen så blev det konditionsträning på stubben.
Två varv i en frisk galopp runt hela åkern i vänster varv, skrittpaus i ca 1 till 1½ minut och sen två varv i en frisk galopp i höger varv. Vi red två gånger i varje varv, alltså 4 varv åt vänster och fyra åt höger. Åtta varv, inte illa. Duktiga Lucke!

Imorgon blir det en runda i skogen med endast skritt. Han lär vara rätt mör i kroppen efter dagens pass, men jag vill ändå att han ska få röra lite på sig.


Svettig blev han...


Jag provade även ett av de nya täckena idag, ett ofodrat regntäcke, och det passade jättebra :)

    
(Klicka på bilderna för större format)

Tisdag 27 september 2011


Idag fick Lucke praktiskt taget en helt ny garderob. Han har fått ärva täcken av både Frida och Pacino, och nu har de några år på nacken + att det är flitigt använda och tvättade. Men, nu har han så att han klarar sig, så ska jag se över vilka täcken jag ska spara som reservtäcken, vilka som har gjort sitt och ska slängas och vilka som är helt okej som ska säljas. Är det någon som letar efter ett (framförallt) regntäcke i storlek 145, så hör av er!



Film


Måndag 26 september 2011


Det gick bra för Kajsa igår. Felfri i 90 cm bedömning A/A (grundomgång + omhoppning, fast omhoppningen hade en maxtid istället för tidtagning) så en rosett, plakett och ett par ridstrumpor fick följa med hem.
Tävlingsplatsen i sig var inte alls bra, faktiskt den sämsta vi har varit på, så det blir ingen mer tävling på Ågesta för våran del.

Luckes vecka som kommer ser ut ungefär såhär:

Måndag: Kajsa rider dressyr på stubben
Tisdag: Skogen med Angelica och Chelsea
Onsdag: Ridhuset/Stubben
Torsdag: Vila
Fredag: Ridhuset/banan, känna igenom lite inför helgen
Lördag: Tävling Stäket, 1m
Söndag: Tävling Mälarhöjden, 1m + 1.10m


Lucke igår på färgan. Han tycker verkligen det är roligt att åka färga!

Lördag 24 september 2011


Hästen är duschad,
utrustningen är putsad,
trailern är spånad och höseglet hänger uppe,
allt som ska med står i stallet redo att packas in i bilen.

Imorgon klockan 07.00 rullar vi mot Ågesta för tävling. Tjoho, nu kööööör vi!!


Så här bra gick det när Kajsa och Lucke tävlade i Halmstad, vi får hoppas på en repris imorgon.

Fredag 23 september 2011


Det blev en sväng i skogen igår. Kajsa red ut och jag tror att det fick bli sandslinagn igen. Ingen variation här inte ;) Nej men, det är en av de vägar som hon faktiskt hittar bra och är säker på, hon gav sig ut ganska sent så hon ville vara säker på att hon skulle hinna hem innan det blev mörkt och jag tror bara att hon har ridit ut på Lucke ensam en gång tidigare.
Men allt gick så bra, de var nöjda och glada båda två när de kom tillbaka till stallet.

Idag är det fredag och Lucke ska få vila. Åker ut direkt efter jobbet, och funderar på om jag ska svänga förbi Hogsta på vägen ut och kolla deras rea. Jag behöver egentligen ingenting, eller jo, ett till ofodrat regntäcke, men det är absolut inte akut.

Nu väntar jobbet, tjing!

Torsdag 22 september 2011


Igår regnade det i stort sett hela dagen. Dock slutade det lagom att jag kom ut till stallet och istället tittade solen fram. Mycket trevligt eftersom jag hade tänkt rida ut, och då slapp klä på mig en massa regnkläder.
Det blev en mysig tur runt sandslingan.

Idag skulle Fiffi ha följt med ut och ridit lite dressyr, men det blir ändrade planer. Hon följer troligtvis med nästa vecka istället. Det betyder att det troligtvis blir skogen idag igen om inte stubben är så pass torr att det går att dressyra lite på den. Men det lutar mot att vi rider ut i skogen.

Tisdag 20 september 2011


Kajsa hoppade ikväll och det gick så bra! Det var som om vi hade spolat tillbaka tiden ca ett år, Kajsa styrde och Lucke tog tag i alla hinder, kom helt perfekt och hoppade skitfint! Jag är så glad så det går inte riktigt att beskriva. Åh, jag hoppas att det här håller i sig nu, att hans självförtroende är tillbaka.
Fina, fina Lucke, nu får vi hålla tummarna för att det går lika bra på söndag :)


Måndag 19 september 2011


Idag var Linus (hovis) i stallet och skodde Queen. De stod nere i våran vattenspilta eftersom att gångarna uppe i Octagon är så breda, så då har den lilla damen lite för mycket utrymme att dansa runt på. Hur som helst. Fem minuter efter att Linus hade lämnat stallplanen upptäckte jag att Luckes vänsta baksko var lite lös. Som tur var så var Niklas kvar i stallet (Helenas, som står på gården, sambo som också är hovlsagare) så han kunde slå på skon. Ibland ska man ha tur!

Eftråt så red vi lite dressyr i ridhuset. Det gick superbra. Han har mycket mer motor, om det är havren som han har börjat få eller om han börjar tycka det är roligt, det vet jag inte, men jag gissar på det förstnämda ;)
Vi red blandannat skänkelvikningar i alla gångarter och det gick över förväntan. Duktig häst!

Planering vecka 38


Ungefär såhär kommer Luckes vecka att se ut.

Måndag: Dressyr i ridhuset
Tisdag: Kajsa hoppar
Onsdag: Skogen
Torsdag: Fiffi kommer ev. ut och rider
Fredag: Vila
Lördag: Kajsa rider och känner lite inför söndagen
Söndag: Tävling!

Lördag 17 september 2011


Helgen är mer än välkommen! Jag började med att sova ut till 10.30 idag, så länge har jag inte sovit på den dagen jag minns. Jag brukar aldrig sova längre än till klockan nio på helgerna.

Idag mina vänner hände det något sensationellt. Som de flesta vet så blev min lilla fina bil påkörd av en hästbuss i påskas och NU äntligen har hon fått komma till verkstaden för att bli lagad. Det tar en väldig tid med försäkringspappret hit och dit, suck... I alla fall, eftersom jag inte har någon bil och idag inte kunde ta den stora bilen till stallet så åkte jag idag buss för första gången någonsin till Sundby. Det tog inte allt för lång tidm vilket var skönt, men att behöva passa en tid när man är på väg hem var inte alls roligt. Jag hatar att stressa i stallet!

Idag red jag ut med Barbro och Kaskad. Vi skulle rida bort till sandtaget var tanken, men Barbro kunde en annan väg dit som inte jag kunde så jag tänkte att det vore ju kul att lära sig någon ny ridväg. Vi kom inte alls dit jag trodde utan istället red vi en sväng som kallas för Myraslingan. Vi hade bestämt oss innan för att klättra lite och sagt och gjort, det gjorde vi. Mer än jag hade tänkt mig...
Det gick uppför och nerför, jag gillar inte att rida brant nerför, men nu hade jag inte så mycket val. Samnanlagt klättrade vi uppför fyra långa backar, något fler än jag hade tänkt mig som sagt, men Lucke kämpade på bra. Eftersom vi gick på stigar i skogen så blev det mest skritt, vilket var bra för oss idag. Tror att träningsverken efter galoppjobbet i torsdags fortfarande satt i lite. 

Imorgon får det bli ett lugnare pass på banan. Kanske barbacka, det är mysigt.

Torsdag 15 september 2011


Onsdag:
I onsdags så red Kajsa dressyr i ridhuset. Hon red på hacket och i början hade det varit rätt stelt och stretigt men mot slutet hade han slappnat av och blev jättefin, kul! Medan hon red så mockade jag och passade på att smörja hoppsadeln, de två andra tränsen + lädergrimman. Inte så roligt, men behövligt.

Torsdag:
Idag skulle jag och Angelica rida utVi kom inte ens upp till ICA fören vi ändrade våra planer och konditionstränade på stubbåkern istället. Underlaget var bra, bättre än vi trodde, så vi tog helt enkelt tillfället i akt. Man vet aldrig hur vädret kommer bli och regnar det nu varje dag i en vecka så kan man ju glömma att rida där.
Vi valde att galoppera runt hla åkern istället för att rida rakt över för att sedan vända.
Jag pressade Lucke ganska mycket och lät honom första galoppera tre varv åt vänster, en skrittpaus, och sen 2½ varv åt höger. Han var rätt trött efteråt, men det är ett bra tecken på att han fick ta i lite extra. Om underlaget håller sig så pass bra så ska jag se om jag kan utöka antalet varv någon dag i nästa vecka.

Fredag:
Imorgon ska Lucke få vila. Han har jobbat på bra den här veckan, särskillt idag, så han är väl värd en vilodag. Jag ska se om jag kan fota Ninni lite när hon rider, nya bilder är alltid roligt. Och på tal om bilder så ska angelica fota mig och Lucke på måndag! :)

Onsdag 13 september 2011


Började sent idag så jag tog tillfället i akt att åka ut till stallet på morgonen.
Var ute runt 8 och då hade Lucke ätit upp sin frukost. Jag passade på att mocka så att han fick "smälta maten" lite innan jag red. Försöker alltid att vänta minst 30 minuter efter det att han har ätit tills dess att jag sitter upp.
Idag hade jag tänkt att jag först skulle klättra lite i skogen och sen jobba på kondisen genom att galoppera längre sträckor.
Det finns en väldigt bra backe att klättra uppför i skogen, tyvärr var det väldigt länge sen jag red just den vägen och jag har faktiskt aldrig ridit den själv förut. Det gick tyvärr inte så bra som jag hade hoppats på. När jag kom upp för backen visste jag inte alls vilken av alla stigar jag skulle välja eller vilket håll jag skulle gå åt. Så vi virrade runt i nästan en halvtimme innan jag tillslut kom ut på en väg som jag kände igen.
Tyvärr resulterade det i att vi inte hann galoppera så mycket som jag hade hoppats på, men så blir det ibland. Vi får helt enkelt ta det en annan dag.
För övrigt var Lucke super duktig och vi hade det riktigt mysigt ute i skogen.

Imorgon tror jag att det får bli en sväng i ridhuset och på torsdag ska jag och Angelica rida ut.



Måndag 12 september 2011


Igår rullade bilen mot Upplands Bro. Tävling på gång, vår första sen vi kom hem från landet, och även debut i 1.10.

Första klassen gick bra. Vi kom fram i lagom tid så jag hann rida fram ordentligt innan jag gick banan. Hade ett tidigt startnummer, så jag red fram innan jag gick banan och sen gick Kajsa med Lucke medan jag gick banan.
Det var en väldigt snäll bana, långa vägar och inte ett enda titthinder.
Fick ett bra flyt i grunden och jag hade redan innan bestämt mig för att rida för en nolla så när jag kom till omhoppningen så sattsade jag inte allt. La upp tempot en aning och tog inte de snävaste svängarna. Det gick bra och efter en ganska lång väntan så visade det sig att det räckte till en fjärde plats.

I 110 startade jag sist av alla. Farmridningen och framhoppningen var i en gräshage, så underlaget på framhoppningen blev inte så jätteroligt. Tyvärr kunde jag inte hoppa fram så mycket som jag hade tänkt, det var alldeles för halt. Jag kände att han var väldigt trött också, så jag tog bara nått språng.
Banan var av samma typ i den här klassen. Långa vägar och inga konstigheter.
Eftersom han kändes så loj på framridningen så hoppades jag på att han skulle orka inne på banan och märkte jag att det absolut inte skulle gå så tänkte jag utgå. Han var i några hinder i grunden men han kämpade verkligen på. Tyvärr fick vi ett skitpet på sista hindret i omhoppningen, men jag är ändå jättenöjd med både dagen och debuten. Nu har jag fått ett kvitto på att vi kan starta 110 så nu kommer jag rida 1m och 1.10 framöver vilket känns jätteroligt!

Idag åker Kajsa ut till stallet och det blir lite jogg i ridhuset.

.






Torsdag 8 september 2011


Måndag:
Jag och Ninni red runt rastaslingan. Vi hade sett fram emot att få låta hästarna sträcka på benen i en härlig galopp. Men, så blev det tyvärr inte. De har lagt ut ett nytt underlag runt hela galoppsträckan, som var väldigt ljupt och ojämt. Inte nog med det så låg det stora stenar mitt i allt också. Vi fick hålla oss på sidorna så gott det gick, vilket inte var det lättaste.
Tyvärr är det ju inte "runt hörnan" att rida bort till galoppslingan, så vi sa att vi väntar någon vecka med att rida bort så får vi hoppas på att de fixar till underlaget.

Tisdag:
Hoppning för Helena. Det gick väl sådär, inte så bra som jag hade hoppats på inför tävlingen på söndag. Han bjöd inte ärligt mot hindrena. Det jag återigen måste tänka på är tempot, jag måste ha en bättre grundgalopp men det är svårt när han inte bjuder ärligt. Då känns det som om han bara springer fortare och fortare och blir starkare och starkare. Jag hoppas att vi får en bättre känsla på söndag.

Onsdag:
Jag tänkte rida på stubbåkern. Tyvärr regnade det hela dagen så underlaget var inte roligt. Istället red jag ut med Anna och Vonaldo, som ville ha lite sällis eftersom Vonaldo har blivit så himla tittig när han är ute i skogen. Lucke fick agera täthäst och han skötte sig exemplariskt! Han tycker inte att det är jätteroligt att gå först, men igår var han först hela rundan, duktig häst. Vi red bort över glasängen och sen galopperadee vi grusvägen fram och tillbaka och sen hem igen. Anna pratade om en annan runda som jag aldrig har ridit tidigare som hon ska visa mig i nästa vecka. Roligt med en ny runda!

Torsdag:
Idag blir det vilodag. Kajsa åker ut och mockar och fixar mat.


Onsdag 7 september 2011


Det har blivit sena kvällar i stallet både måndag och tisdag och när jag väl är hemma så har jag prioriterat en dusch och sen sängen. Idag däremot hoppas jag på att komma hem i rimlig tid och hinna skriva om veckan som gått.

Idag hade jag tänkt rida på stubbåkern, men risken finns att underlaget kommer att vara för geggigt nu när det regnar så. Den som lever får se!

Söndag 4 september 2011


Idag blev det lite dressyr i ridhuset. Det var ett par dagar sedan vi trimmade "ordentligt" så det var lite stelt idag. Jag har medvetet lagt upp träningen så, att bygga upp styrka och kondis nu när man kan rida ute i skogen och på fälten och sen lägga krutet på markarbetet i höst/vinter.

Veckan är inte riktigt planerad, men imorgon blir det intervallträning på stubbåkern eller Rastaslingan och på tisdag ska vi hoppa. Sen får vi se hur resten av veckan blir.

Lördag 3 september 2011


Nu var det Kajsas tur att blir sjuk, så den planerade uteritten blir inte av. Istället kommer jag rida båda hästarna, men jag tror att det får bli sandslingan som planerat i alla fall.
Mamma ville följa med ut till stalet idag, så jag får lite hjälp, och det är ju alltid skönt.
Lucke ska bli klippt idag också, så nu hoppas jag på att jag kan rida på utan att stackarn blir helt sjöblöt.

Nej, nu ska jag byta om och åka ut till hästarna!

Fredag 2 september 2011


Tyvärr blir det ändrade planer inför helgen. Tävlingen som Kajsa skulle på är inställd på grund utav för få anmälningar. Så nu får vi se vad vi hittar på på söndag.
Idag blir det i alla fall vilodag, imorgon skogen och som sagt, söndag får vi se.

Torsdag 1 september 2011


Igår red jag på stubbåkern tillsammans med Ninni och Rebecka.
Det var helt underbart att få låta hästarna sträcka ut ordentligt. Vi galopperade över nästan hela åkern, vilket tog nästan exakt 2 minuter. Vi galopperade i ett friskt tempo 2 gånger fram och tillbaka, med skrittpaus emellan. Tanken är att vi ska kunna utöka antalet gånger för att sedan kunna galoppera både fram och tillbaka utan skritt där emellan.

Idag har jag APT-möte, så Kajsa åker ut till Lucke i eftermiddag. Imorgon hade jag tänkt att han skulle få vila och på lördag blir det en liten uteritt. Ska hjälpa Ninni med Queen på lördag, så då kan jag och Kajsa rida ut en sväng tillsammans.

RSS 2.0