.

 
Igår hjälpte Ulrika oss med Ella. Jag var på middag hemma hos Eva, väldigt mysigt. 
Idag får vi också hjälp med Ella för jag och Kajsa ska till Globen. Imorgon åker vi ut och hjälper Ulrika med stallet (mocka, fodra lunch och släppa in), eftersom de ska till Globen hela dagen. 
 
Världscupen i Göteborg. april 2013

Onsdag 27 november 2013

 
Jag tror att Ellas vila kom i precis rätt tid. Hon är verkligen trött. 
Hon har inte alls brallat lika mycket i hagen som hon brukar, och hon har lagt sig ner och sovit middag runt fem, sex på eftermiddagen/kvällen flera dagar senaste veckan. 
Jag är inte ett dugg orolig, utan ser det snarare som positivt att hon känner sig så pass trygg att hon kan lägga sig ner och sova i boxen. Sen vet jag att Ulrika har stenkoll på hästarna, så skulle Ella visa minsta lilla tecken till att inte vara helt hundra så skulle hon höra av sig direkt. 
 
Här ser man Malins stall från hagarna. Som tur var blev det inget oväder utav detta, utan det drog över.

Hej Tomten!

 
Kikade in på Tyras blogg och såg de här två klippen på när hon hoppar sin unghäst. 
Först vill jag tacka högre makter för att Ella, för det mesta, håller sig på backen när man rider och inte flyger runt som Tyras häst. 
Men nu till det jag tänkte på när jag började skriva. VILKEN UNDERBART FIN HINDERPARK HON HAR!!!!

Snälla tomten, eller någon annan snäll person. Jag skulle inte tacka nej till några hinderstöd. Lite färg vore också bra, så att jag kan måla de bommar som redan finns. 

Måndag 25 november 2013

 
I går så var Ella och Kajsa ute och skrittade i ca 40 minuter. Det hade gått bra och Ella verkade pigg och glad. 
Medan de var ute så mockade jag box och hage, samt gjorde mat. 
 
Ella i Pacinos bävernylontäcke från Mias. Det är lite stort, men hon druknar inte i det, så hon får ha det. Både Lucke och Pacino har haft det innan henne. Tanken är att hon ska få ett likadant fast i ull så hon har två bra och varma ländtäcken. Man måste ha varma täcken när det inte finns ridhus ;) 
 
Idag börjar Ellas vila. Tanken är att hon ska vila fram till julafton ungefär, så det blir ca en månad. Det är som sagt våran tanke, men vem vet, Ella kanske inte alls uppskattar att ta det lugnt. Vi får helt enkelt avvakta och se. 
Hon kommer inte gå mellan hagen och boxen den här tiden, utan vi går några promenader på vardagarna och sen på helgerna kommer vi skritta ut ca 45 minuter, en timme.
 
Måndag: Vila, Ulrika hjälper oss med Ella
Tisdag: Mamma hjälper ill och åker ut på dagen, Ella vilar
Onsdag: Promenad ca 30 minuter
Torsdag: Promenad ca 30 minuter
Fredag: Kanske promenad ca 30 minuter, annars vila
Lördag: Vila, Ulrika hjälper oss med Ella
Söndag: Skritta ut ca 45 minuter
 
 
 

Lördag 23 november 2013

 
Ella var mycket piggare idag, vilket var skönt. Vi gick en promenad på ca 30 minuter och hon traskade glatt på. 
Imorgon tänkte jag att hon skulle få skritta ut en sväng, ca 30-40 minuter.
 
Det kommer inte finnas så mycket att skriva om nu när Ella ska vila. Får se hur det går... 

Näsblod

 
Mamma hämtade upp mig utanför jobbet idag, så åkte vi och hämtade Kajsa och sen ut till stallet. 
När vi kom ut till stallet så såg mamma att det var blod på Ellas boxgaller. Vi började leta efter något sår och upptäckte efter en stund att hon blödde näsblod. 
Jag har aldrig hört om en häst som har blött näsblod förut, så vi alla blev lite fundersamma. 
Vi torkade rent och hittade ett litet, ytligt sår ganska högt upp i näsborren. 
Hennes temp låg på 38.2, och hon brukar ligga runt 38.0, så ingen markant temperaturskillnad. 
 
Vi hoppade i alla fall över träningen idag så får vi se hur vi ska göra imorgon. Tanken var ju att skritta ut lördag och söndag och på måndag skulle hennes vila börja. Vila får hon göra i vilket fall, men frågan är vad vi hittar på i helgen. 
 
 

Torsdag 21 november 2013

 
Hej och hå! Halva skolan är hemma och är sjuka, så vi som är friska gör allt vi kan för att få dagarna att gå ihop. Idag gick det jättebra, trots att vi var två personal istället för fyra. 
 
I går tog jag fram två små hinder. Tvärr har vi ju inga riktiga stöd, utan kryss som vi ställer på varandra. Det blir max 60 cm högt. Ella blev i alla fall glad och hej vad det gick! Det var länge sedan hon var så stark och verkligen drog mot hindret. 
 
Idag hjälpte mamma till och åkte ut mitt på dagen och mockade och gjorde mat. Ella fick en vilodag. 
Imorgon är det träning för Jennifer och i helgen ska vi skritta ut. 
 
 
Så här hade jag ställt upp två räcken, så låg jag och rullade som på en åtta.
 
 
Elva tycker att hästarna är lite läskiga, så hon ligger i Ellas box när det är hästar på gången. 

Vecka 47

 
Den här veckan kommer vi trappa ner arbetet för Ella. Nästa vecka börjar hennes vila och hon kommer vila i en månad. Under viloperioden kommer vi gå lite promenader och skritta ut lite på helgerna. Jag tror att både hennes kropp och hjärna behöver en paus. Smälta alla intryck och bara ta det lugnt. 
Anledningen till att vilan börjar i slutet av november är för att vi ville sätta igång henne runt jul när Kajsa har jullov och är ledig och jag är ledig på de röda dagarna. 
 
Måndag: Vila
Tisdag: Kajsa joggar på banan
Onsdag: Träning för Ann (?) / Bomarbete på banan
Torsdag: Vila
Fredag: Träning för Jennifer
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen
 
 

Helgen

 
Igår red vi ut. Vi red först ner till lagunen för att sedan fortsätta en bit bort på grusvägarna. 
Nere vid lagunen så hörde jag att det var folk som åkte cross i skogen runtomkring, men jag trodde att de skulle hålla sig i skogen så jag skrittade vidare. När jag är som i en kurva så hör jag hur en cross kommer närmare, så jag stället mig i ytterkanten av kurvan så att cross-föraren ska se mig i god tid och hinna sakta in och stänga av motorn så att jag kan rida förbi. Jag har mött ganska många cross-förare och ALLA har saktat ner, stängt av motorn och väntat en bra stund innan de sätter på motorn och kör iväg. Jag var alltså helt övertygad om att den här killen skulle göra samma sak. 
Det gjorde han inte utan han gasade på, rakt mot Ella. Hon blev så klart rädd och tvärvände och började galoppera tillbaka mot stallet. "Nu måste han ju stanna" tänkte jag, men nej, han gasade på tills han var jämnsides och tillslut förbi. En crossmotor låter ganska högt + att den har ett smällande ljud när den accelererar.
Jag fick stopp på Ella ganska fort, men efteråt var hon på helspänn och skyggade för i princip allt vi mötte. 
Förutom puckot på crossen så hade vi en mysig tur. Vi var ute i ca en timme.
 
Idag var Ella trött. Vid ett tillfälle låg hon ner i hagen och sov. Jag blev lite orolig för att hon skulle ha ont i magen så jag gick ner för att titta till henne. När jag kom så rullade hon sig och ställde sig upp. Jag lyssnade på magen och hörde ljud så då gick jag upp till stallet igen och fortsatta med det jag höll på med. 
Istället för en uteritt som jag hade tänkt så skrittade vi i ut en sväng barbacka. Det blev ca 30 minuter.
Tempade henne också för säkerhets skull, hon hade 37.9, så ingen feber.
 
Kajsa har varit duktig och målat klart alla kryss, så nu är de vita och fina och vi väntar bara på att de ska torka! 
 
 
 
 

Fredag 15 november 2013, träning för Jennifer

 
Har kommit hem från stallet och bytt kläder. Det regnade och blåste hela träningen, så jag var så blöt! Det regnade till och med igenom regnbyxorna som jag hade på mig! 
Ella var inte jättenöjd med vädret, men hon skötte sig bra och dagens träning var den absolut bästa hittills. 
Hon bar sig så fint i vänstergaloppen och kom verkligen upp med ryggen. Skänkelvikningarna gick bra och allt bara stämde! Duktiga lilla häst. 
 
I helgen blir det skogen för hela slanten, det är hon värd! 

Torsdag 14 november 2014, tandläkaren

 
Det gick bra hos tandläkaren idag. Överbettet som vi korrigerade i somras såg fint ut så det behövde vi inte fixa till. Det enda han gjorde var att slipa bort några vassa kanter på några av tänderna. 
Vi ska testa att byta bett. Det som vi har använt är Luckes gamla, ett tredelat från Sprenger, 12.0 cm. Det var lite långt, så nu byter vi till ett som är 11.5 cm. Det är också ett tredelat med rörliga ringar, och det enda som skiljer betten åt är en "ring" i mitten som det ena har men inte det andra. 
 
Ett sånt här bett har vi ridit på.
 
Imorgon ska vi byta till ett sånt här. 
 
Vi vaccinerade även Ella mot botulism. Nu under hösten/vintern äter hästarna hösilage, så vi tog det säkra före det osäkra och valde att vaccinera. Nu ska hon få två sprutor till med en månads mellanrum och sen en spruta om året. 

Onsdag 13 november 2013

 
Idag fick Ella nya skor. Hon är inte helt bekväm med det och testar gränserna hela tiden. Idag hann Linus börja sko innan jag kom ut, så när jag kom hade han skott båda fram, och han hade fått kämpa ganska hårt. För att underlätta åkte Horslyx-burken fram på en gång när jag kom och då gick det lättare att sko bak. 
 
Jag vill egentligen använda den så lite som möjligt, men jag får så dåligt samvete och tycker så synd om Linus som får kämpa som en dåre för att få på fyra skor. Ändå övar vi varje dag med att slå på skorna med en hammare, hålla och lyfta i hovarna osv, så att hon inte ska tycka att det är obehagligt/jobbigt när han kommer. 
Nu kommer han igen den 30 december, eventuellt innan om vi måste sätta på snösulor. Att ha snösulor nu när det bara är lerigt ute kändes bara dumt. 
 
Imorgon åker vi till tandläkaren. Stackars Ella, hovslagaren och tandläkaren dagarna efter varandra! 

Tisdag 12 november 2013

 
Vi hade ett bra pass igår jag och Ella. 
Tog fram fem galopp-bommar, varav de tre mittersta var upphöjda.
Började passet med att rida henne ganska lång och låg och gjorde många avsaktningar/igångsättningar. Efter hand plockade jag upp henne lite i taget i formen, och när jag hade henne där jag ville så bar hon sig väldigt bra. 
 
Över bommarna jobbade hon fint. Det gick väldigt bra i vänstervarv som tidigare har varit det svårare varvet. Igår hade hon svårare åt höger, då hon inte alls orkade korta ihop sig och det gick väldigt snabbt över bommarna. Det blev bättre efter ett tag och sista gången var hon jätteduktig. 
 
 
 
 

Söndag 10 november 2013

 
Idag blev det en skritt runt lagunen eftersom det blev en hel del galopp igår. Vi var ute och skrittade i ca en timme och idag övade vi på att gå i alla vattenpölar, som är ganska många och stora. Nemas problemas tyckte Ella och trampade glatt på så det skvätte upp i ansiktet på henne, haha. 
När vi kom hem var det lunchdax och ingen blev gladare än Ella som fick gå ut i hagen igen och äta lunch. 
 
Imorgon är min förhoppning att det blir lite bomarbete på banan. Veckan är ganska planerad, det är bara hoppas på att planen håller.
 
Måndag: Bomarbete på banan
Tisdag: Kajsa rider för Jennifer
Onsdag: Hovis kommer klockan 4, och sen blir det nog en vilodag.
Torsdag: Ella ska till tandläkaren
Fredag: Förhoppningsvis träning för Jennifer (beroende på vad tandläkaren säger)
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen

!

 
Jag är så jäkla imponerad utav Ella idag! Vi red som sagt ut och när vi skrittat i ca 20 minuter red vi förbi massa hagar och över en gårdsplan. I en utav hagarna var det en häst som drog iväg längst staketet och bockade som en dåre, men Ella brydde sig inte alls utan tittade bara och skrittade på.
När vi kom över gårdsplanen red vi genom en allé där de höll på att plantera nya träd. Då var vi tvugna att gå förbi en traktog som stod mitt på vägen. Det var inte mycket plats vi hade, men Ella var så duktig och skrittade förbi.
 
Grusvägarna var perfekta att galoppera på så det gjorde vi. Efter ett tag kom vi fram till nästa gård och då hade vi ridit en bit så vi vände och red hemåt. Då kom det fem stora hundar i världens fart och skällde, men Ella stod helt still och lät dem skälla, tills de vände och sprang hem igen. 
På hemvägen var det lite läskigare att gå förbi traktorn, men hon gjorde det. På gårdsplanen med den bockande hästen kom det en bil i 50 knyck, tvärnitade och tutade utanför ett hus. Ur hans bil flyger det sedan ut tre skällande taxar som springer runt Ellas ben. Jag var lite nervös över att hon skulle sparka någon av dem, men hon stod helt stilla. 
 
Jag måste ju ha världens coolaste femåring. Så himla duktig!!
Hon var väldigt nöjd med sig själv när vi skrittade hem på långa tyglar. Frustade och skakade på huvudet och verkade vara väldigt nöjd med livet.

Lördag 9 november 2013

 
Igår var Ella fin! Gjorde många avsaktningar och igångsättningar, skänkelvikning på långsidan i trav och galoppjobbade med bland annat förvänd galopp. Vi gled runt där på banan och jag kunde ha ridit hela kvällen, men eftersom hon var så fin och försökte göra rätt hela tiden så red jag bara i 20 minuter innan jag avslutade. 
 
Idag ska vi äntligen ut och galoppera i skogen! Jag tror att Ella längtar lika mycket som jag. 

Torsdag 7 november 2013

 
Igår var jag väldigt sugen på att rida ut och låta Ella få sträcka ut i galoppen på grusvägarna som nu är mjuka efter allt regn. Men, såklart hann jag inte ut innan det var bäcksvart ute... Trist.
Det fick bli banan och vi övade på den förvända galoppen. Hon är riktigt duktig på det! Ibland ångar hon på i lite väl högt tempo, men hon bytte bara galopp en gång. 
 
Idag får Ella vila och imorgon ska vi träna för Jennifer.
I helgen blir det skogen och galopp på grusvägarna. Jag saknar en längre slinga med en lång galoppväg där de verkligen får galoppera länge! Typ rasta-slingan eller vattenverket vid Rörby... Jag blir lite sugen på att stoppa in henne i transporten och åka iväg till Rörby bara för att rida runt vattenverket, en så jäkla fin ridväg! 
 
 

.

 
 
 
Här är andra rundan från träningen. Hon var ganska trött, men jag tycker att hon kämpade på bra ändå! 

Tisdag 5 november 2013

 
Igår gick jag och Ella 30 minuter på banan. Det är väl inte superspännande att gå runt, runt på den, men det är alldeles för mörkt för att ge sig iväg och gå på vägarna runt stallet. 
 
Idag är det världens äckligaste väder, det regnar och är kallt. 
Kajsa åker ut till stallet efter skolan, hoppas att det har slutat regna då. Ella verkar inte bry sig så mycket om vad det är för väder, hon traskar på i allt från sol till blåst till hagel och regn. I det här fallet är det piloten som föredrar att rida i uppehåll... 

Träning för Uffe Johansson 13.11.03

 
Gårdagens träning gick bra. 
Vi skulle hoppa en bana, men fick bara hoppa fram på en långsida med två räcken. Sen var tanken att det skulle bli som det är på tävling, att man hoppar hela banan på en gång. 
Det gick väldigt bra för oss tycker jag. Det var en del ganska knepiga linjer, men det gick bra. 
Däremot så kom tröttheten (vilket var helt förståerligt efter två dagars träning + åka transport och vara på ett nytt ställe) hos Ella när vi hoppade banan andra gången. Det resulterade i att det var några bommar som föll och att hon inte orkade hålla ihopp galoppen utan antingen ångade på eller bröt av till trav. Det är bara att jobba vidare så kommer hon orka hålla ihop galoppen snart. 
 
Kajsa filmade och jag håller på att ladda upp filmerna på youtube. Tyvärr hinner jag nog inte få upp alla filmer innan jag måste till jobbet, men då lägger jag upp dem ikväll.
 
Efter jobbet åker jag till stallet och då ska Ella få gå en promenad. 
 
 
 
 
 
 
 

Hoppning på Berga

 
Idag var vi i stallet strax efter åtta och satte på transporten och packade in allt som skulle med i bilen osv. Ungefär en timme senare gick Ella in i transporten (jag blir lika glad varje gång hon går rakt in och öser beröm över henne) och vi rullade mot Berga. 
När vi kom fram så fick Ella stå kvar i trailern i typ 10 minuter, så att hon inte lär sig att så fort man kommer fram så går man ut. Sen när vi lastade ut var det väldigt mycket nytt att titta på. Vi gick ett par varv så att hon fick se sig omkring innan vi sadlade. 
 
Träningen idag var bra upplagd. Det var fokus på att rama in, och få med sig hästen i svängen. Vi hoppade också en trekombination så vi skulle hitta flytet och takten. 
Ella var väldigt duktig. När vi har varit iväg och tränat för Ann har hon ofta tittat till lite och en och annan gång smitit på sidan, tex på B-hindret i en kombination. Idag blinkade hon inte och hoppade över allt klockrent. 
 
Det var en övning som blev lite för svår, men då tog vi första hindret i trav, och då gick det mycket bättre. 
Den övningen var väldigt lätt att bygga upp och öva på hemma, så det ska vi göra.
Man vände upp från långsidan och hoppade ett hinder som stod på medellinjen för att sedan rida på en båge på fem galoppsprång och hoppa en oxer. 
 
Tyvärr blev det ingen film idag, men jag hoppas att vi kan få till det imorgon. Då ska vi hoppa bana. Det ska bli roligt och jag hoppas att Ella tycker det är lika kul imorgon som hon tyckte idag!
 
 

Typ hela vecka 44

 
Tisdag: Jag jobbade sent och Kajsa var på landet så Olivia hjälpte mig. De hade ridit en stund på banan och det hade gått bra.
 
Onsdag: Jag åkte ut till stallet direkt efter jobbet och kånkade fram ett par bommar. Fem galoppbommar på ena långsidan, och två bommar på den andra långsidan med 21 meter mellan. Ella var väldigt pigg och hade inte riktigt tid att vänta på mina hjälper och signaler, så det blev väldigt mycket "gör om, gör rätt". När hon taggat ner lite började vi jobba över bommarna. Dock så speedade hon upp igen när vi gjorde det, men tillslut fick jag henne att vänta och inte galoppera så fort över bommarna att hon snubblade på dem. 
Jag tror att vi får ta fram bommarna lite oftare!
 
Hon var fin och glad, och blev JÄTTE SVETTIG. Jag tror att hon blev svettig också för att hon blev så uppspelt, men sen fick hon jobba ganska hårt också. 
För att hon inte skulle bli kall när svettet torkat, så duschade jag av henne och sen satte jag på henne ett svettäcke + ett ylletäcke och gick med henne i 40 minuter. Då fick hon både en ordentlig avskrittning + att hon torkade. 

Torsdag: Jag var hos tandläkaren och Ella vilade. Ulrika hjälpte till med mockningen och maten. 
 
Fredag: Kajsa och mamma kom hem från landet igår så idag åkte de ut till stallet. Jennifer kom kl två och tömkörde. Ella hade varit duktig och jobbat på bra.
 
Imorgon blir det tidig uppstigning. Vi tänkte lasta kl nio och rulla mot Berga så vi hinner göra iordning Ella och skritta fram i lugn och ro. 
 

RSS 2.0