Lördag 31 maj 2014

 
Ingen bra uppdatering alls, men tiden räcker inte alltid till.
 
Onsdag
Vi hoppade hemma på banan. En tre studs på ena långsidan och två räcken med 14 meter emellan (tre galoppsrprång) på den andra. 
Hon gjorde det bra, väldigt okomplicerat. Även om hon blev taggad och ville dra iväg så tycker jag att hon hoppade väl.
 
Torsdag
Ella vilade.
 
Fredag
Jennifer tömkörde Ella. Det var lite stretigt till en början, men hon släppte till mer och mer under tiden. 
Jag vill verkligen lära mig att tömköra, men det är ju så svårt! Hoppas att jag kan traggla i sommar.
 
Lördag
Idag red vi ut och galopperade på grusvägarna. Tanken var att vi skulle galoppera en längre sträcka, ta en paus och sen galoppera samma sträcka igen. Den vägen vi brukar kunna göra det på var idag smockfull av cyklister, fotgängare, andra hästar och bilar. De kom heller inte samtidigt, utan när jag trodde att det äntligen var fritt fram så dök nästa sak upp runt hörnet. Extremt irriterande, men Ella fick i alla fall komma ut och sträcka på benen. 
 
 

.

 
Har fått ändra om i veckoschemat lite.
 
Måndag: Vila
Tisdag: Lektion för Jennifer
Onsdag: Hoppning
Torsdag: Vila
Fredag: Lektion för Jennifer
Lördag: Skogen
Söndag: Skogen
 

Onsdag 28 maj 2014

 
Igår tränade vi för Jennifer och det gick så himla bra. Måste vara en av de bästra träningarna vi gjort!
Hon var mer rund i formen och ihop i kroppen redan från början och orkade hålla ihop sig passet igenom.
 
Gjorde några fattningar från skritt, galoppombyten på en serpentinbåge och en del med förvänd galopp ur Msv C:1. 
 
Förra veckan hade jag jätteproblem med skänkelvikningarna, men igår gjorde vi skänkelvikningar som vi aldrigt gjort annat. Den undan vänster skänkel (som var obefintlig förra veckan) var så fin. Den bästa hittills tror jag!
 
Så nöjd med gårdagens träning och så kul att känna att vi utvecklas mer och mer för varje vecka!
 
 

Tisdag 27 maj 2014

 
Igår gick jag och Ella en promenad. Det är aldrig några problem att gå från stallet, däremot när vi är på väg hem igen då har hon lite för bråttom och tycker att jag är en jobbig jävel som inte låter henne bestämma tempot.
Igår gick vi ner till lagunen, upp för en backe och genom skogen tillbaka till grusvägen och sen hem. 
Det gick super, tills vi kom till backen. Det är ju ett sandtag så backarna består av hårt packad sand, men nu var det någon/några som hade roat sig med att köra typ fyrhjuling upp och ner för backarna så sanden var mycket lösare så det sög bra i benen. 
Den backen tyckte Ella att vi skulle ta på fart, vilket inte jag tyckte så blev hon sur. Sen hade vi en diskussion om tempot hela vägen hem. 
Stanna, backa, gå. Stanna, gå. Stanna, backa, stå still, gå. Det tog ett tag innan vi var tillbaka i stallet igen...
Sur som satan vevade hon med frambenen, stampade med bakbenen och var anmält jobbig. Men, hon ställde sig inte på bakbenen, som hon gjorde sist hon blev förbannad på mig. 
 
Att traska iväg på promenad i grimma och grimskaft som vi gjorde med Lucke är inte att tänka på. Träns, ett spö i handen och hjälm, då är man redo för en promenad med Ella.
 
Promenad med Lucke runt Skäpparp <3

Ellas vecka 22

 
Måndag: Vila/Promenad för hand
Tisdag: Lektion för Jennifer
Onsdag: Skogen
Torsdag: Hoppning
Fredag: Vila
Lördag: Skogen (intervallträning)
Söndag: Skogen
 
 

Söndag 25 maj 2014

 
Idag har vi varit på Färentuna och tävlat. Det blev en varm och ganska lång dag, men rolig!
 
Framridningen var i ett ridhus och det var så varmt och kvat där inne så jag trodde att vi skulle svimma både jag och Ella. Men det gick bra och Ella var SÅ FIN!
Jag fick upp henne i formen, hon trampade verkligen under sig med bakbenen och mellantraven var super!
Jag red verkligen ut från framridningen med ett sånt jäkla självförtroende.
 
Väl på banan så tyckte Ella att allt blev väldigt läskigt. Hon som i princip går fram överallt blev spänd och tittade på allt och gick knappt framåt. Gnäggade efter hästarna som skrittade förbi, skyggade för ett gäng cyklister som susade förbi precis när vi var vid kortsidan mot vägen och så vidare. Jag som brukar ha fullt sjå med att hålla ihop henne fick verkligen kämpa för att hon överhuvud taget skulle röra sig framåt.
 
Väldigt besviken var jag efter ritten. Kanske att jag hade för höga förväntningar efter den fina framridningen.
Skrittade i alla fall av Ella och tog av sadeln innan jag gick för att hämta mitt protokoll. Till min stora förvåning så hade jag fått 62.24% och låg på en andra plats. 
Om vi lyckades skrapa ihop 62% med den ritten så undrar jag vad vi hade fått om det hade gått lika bra på banan som det gjorde på framridningen.
 
Det hela räckte i alla fall till slut till en femteplacering. Ellas första rosett och min första placering på en dressyrtävling. 
 
 
 

Lördag 24 maj 2014

 
Det gick helt okej att rida igår. Det var väldigt varmt, så vi red inte så länge.
Något som inte alls gick bra igår var skänkelvikningarna undan vänster skänkel. Jag blir så jäkla irriterad på mig själv eftersom jag vet att vi kan och så blir det bara pannkaka av alltihop. De som vi gjorde undan höger skänkel blev bra.
Vi red lite förvänd galopp och övade på att fatta galopp, för ytterskänkeln, från skritt.
Det jag måste jobba på är att få upp henne i formen och börja jobba mer med sina bakben.
 
Idag är det ännu varmare än igår och jag känner mig dum som inte tänkte till igår och ställde klockan så jag hann rida tidigt på morgonen. Nu får jag vänta med att rida tills ikväll, vilket betyder att jag måste fixa allt inför tävlingen efter att jag har ridit. Det kommer alltså bli en sen kväll i stallet...
 
När det är så här fint väder längtar man ner till havet lite extra mycket!

Fredag 23 maj 2014

 
Åkte ut till stallet direkt efter jobbet igår. Blev dock förvånad över hur mycket trafik det var redan då. Det tog en himla tid över nockebybron, så jag var ändå inte ute i stallet så tidigt som jag hade trott.
 
Red ut på Ella en sväng i kvällssolen. Det var fortfarande så pass varmt, att jag som alltid fryser kunde rida ut i bara linne. Så himla skönt!
Ella var pigg och glad och till min stora glädje inte speciellt tjaffsig i munnen. Ska bli kul att rida henne på banan ikväll. Jennifer kommer tyvärr inte ut idag, så det blev ingen träning den här veckan eftersom jag inte kunde i tisdags. 
Men, det går förhoppningsvis bra. Tänkte att jag skulle rida igenom programmet inför tävlingen på söndag.
 
 

Torsdag 22 maj 2014

 
Ella var så duktig igår när Linus skodde. Att jag mutade med morötter, äpple och horslyxen är en annan femma.
Om det är det som krävs för att hon ska stå still så får det vara så. Jag önskar ju självklart att hon lär sig med tilden och blir som Lucke, som stod som ett ljus så jag kan göra annat under tiden. Men, i dagsläget så kör vi med muta. 
När hon var klar fick hon gå ut med mamma i solen och beta i en halvtimme, medan jag i raketfart mockade och fixade vattenhinkarna.
 
Idag var planen att vi skulle rida ut. Dock måste jag ta med mig Elva till stallet och det kanske blir för varmt för henne att springa med i skogen.

Onsdag 21 maj 2014

 
Inget stall på två dagar. Det händer inte ofta ska jag säga. Lite skönt, men nu längtar jag dit.
Idag åker jag ut så fort jag kan och plockar in Ella. Klockan fyra kommer Linus och skor. Sju veckor låter så mycket, men jag tycker det känns som om han var ute och skodde nyss.
 
 

Ellas vecka 21

 
Måndag: Ulrika hjälper mig med stallet, Ella vilar
Tisdag: Angelica hjälper mig med stallet, Jennifer tömkör
Onsdag: Hovslagaren kommer, vila eller promenad
Torsdag: Skogen
Fredag: Dressyr på banan
Lördag: Dressyr på banan
Söndag: Tävling. Lb:1 på Färentuna
 
 

Söndag 18 maj 2014

 
Ändrade min plan idag, då Angelica fick ändra sina och inte visste om hon kunde hjälpa mig med Ella imorgon.
Tanken var att vi skulle jogga lite på banan. Jag vet inte om Ella var jättetrött och försökta komma undan jobbet genom att springa ifrån mig eller om det är något som inte stämmer.
 
Igår på hoppningen så tyckte jag att hon var lite tjaffsig i munnen. Släppte det efter ett tag då jag tänkte att hon blev sur över att jag inte lät henne gå fortare och fortare och i protest slog med huvudet.
 
Idag bytte jag till novabettet, men jag upplevde ändå att hon var tjaffsig i munnen. Hon brukar slå lite med huvudet när hon inte riktigt orkar, i tex avbrotten, men idag gjorde hon det tex i skänkelvikningarna åt vänster. 
En sådan reaktion har jag inte fått förut när jag har tryckt till med skänkeln lite extra för att hon inte flyttar tillräckligt mycket. 
 
Nu i efterhand är jag besviken på mig själv över att jag inte ändrade om min plan helt och hållet. Jogg var tanken, det blev inte så. Jag skulle ha tagit mig tiden till att få henne att coola ner, inte bara ånga på. 
 
Jag vet att det inte alltid kan gå bra. Och ska jag se till någonting som hon gjorde bra så var det att fatta galopp för ytterskänkeln. Ett dåligt pass kan jag släppa ganska fort och fokusera på att göra nästa till ett bättre. Det jag inte riktigt kan släppa för tillfället är tjaffset i munnen... 
 
 

Lördag 17 maj 2014

 
Jag ställer klockan varje dag i veckan, flera veckor på rad. Ingen sovmorgon här inte!
I morse klev jag upp för att åka till Berga och hoppträna för Uffe Johansson. Det gick bra. Det var länge sedan vi hoppade, så vi var lite ringrostiga båda två. Det är så tråkigt att hoppningen har kommit lite i skym undan, men samtidigt märker jag stor skillnad på lydnaden i hoppningen. Och utan all dressyrträning hade den inte funnits där!
 
Uppvärmningen var ganska svår. Det var nio bommar som låg tre och tre och tillsammans bildade ett S på ena långsidan. Man skulle alltså forma hästen runt nya innerskänkeln och få med sig ytteridan. Det låter ju inte så svårt, men det var det. 
Efter det hoppade vi ett räcke, ett galoppsprång, en två studs, ett galoppsprång räcke. Det hoppade hon fint. 
Efter det tog vi bort studsen så det blev räcke, tre galoppsprång, oxer, vilket hon också gjorde mycket bra.
 
När vi kom hem fick hon en dusch och sen fick hon gå ut och beta och torka i solen.
Imorgon är tanken att vi ska gå en promenad.
 
Innan dagens träning.

Fredag 16 maj 2014

 
Det är tur att det finns så snälla människor som kan hjälpa till när det inte går ihop.
Igår fick jag hjälp av Angelica som mockade, gjorde mat och red ut på Ella. Tack!
 
Idag har jag varit så trött hela dagen så jag vet inte vad. Min förkylning ger ju sig aldrig heller, så den gör ju inte det hela bättre. Hade hoppats på att Jennifer kulle vara frisk från sin förkylning så att Ella kunde tömköras idag, men det var hon inte. Jag skulle aldrig orka rida ett pass på banan, så gulliga Olivia fick vara pilot idag. Hon tränar för Jennifer på Ella ikväll. Som grädde på moset erbjöd hon sig även att mocka och göra mat, så jag kunde åka raka vägen hem från jobbet och kasta mig i soffan. Tack!
 
Imorgon var planen att vi skulle åka till Berga och hoppträna för Uffe Johansson. Jag får helt enkelt se hur jag mår imorgon och se om jag kan åka eller inte. Jag hoppas på ett mirakel, att jag vaknar upp som en ny männsika, helt frisk! Om inte får jag fixa ett eget mirakel med hjälp av ipren...
 
 

Onsdag 14 maj 2014

 
Ella utvecklas mer och mer för varje träning för Jennifer och jag lär mig mer och mer. När alla bitarna faller på plats, för oss båda, så tror jag att det kan bli riktigt bra!
Igår jobbade vi mycket med galoppen. Vi övade bland annat på att fatta från skritt. Och jag fick öva på att bara fatta galopp för ytterskänkeln. Så jäkla svårt, men det är något jag måste lära mig så det är bara att nöta tills det sitter. 
Kvalitén på fattningarna varierade, så klart, ganska mycket. En del blev super, andra inte.
Efter ett par fattningar så gjorde vi några byten. Bytet från höger till vänster blev helt rent direkt, så där gjorde vi bara ett. Från vänster till höger gjorde vi tre stycken, varav det sista blev rent. 
 
Idag ska vi rida ut i skogen.
 
 

Ellas vecka 20

 
Måndag: Vila
Tisdag: Lektion för Jennifer
Onsdag: Skogen
Torsdag: Vila
Fredag: Lektion för Jennifer (tömköra?)
Lördag: Hoppträning för Uffe Johansson
Söndag: Vila/promenad
 
 
 

Söndag 11 maj 2014

 
Att vara i stallet tidigt är mysigt. Att åka på tävling är roligt. Att gå upp svintidigt är varken mysigt eller roligt. Tyvärr är det ju (oftast) ett måste när man ska iväg på tävling.
 
Efter mycket om och men kom vi, Angelica, Ebba och jag, fram till Stora Uringe. Vi körde lite fel, fast egentligen körde vi rätt, fast vi trodde att vi körde fel och då hamnade vi helt fel. Men, vi kom tillslut fram, i tid!
 
Underlaget var ganska ojämt och djupt på framridningen. Hon dök lite i avbrotten, men jag tycker att jag fick upp henne i en högra form mot slutet, och då dök hon inte lika mycket.
Inne på banan blev hon lite spänd, men jag hann vara inne väldigt länge innan jag fick startsignal, så då spännde hon av lite.
Jag är nöjd med programmet. Sexsekundershalten blev bra, travlägningarna gjorde hon bra. Det blev lite springit mot slutet vilket resulterade i att sista uppridningen blev katastrof. Men just nu handlar det om att vi måste få mer rutin, jag har ju aldrig tävlat dressyr förut, så det är väldigt mycket nytt för mig också. Vi fick i alla fall ihop 60.15%, bättre än förra gången. 
 
Tvärr får jag ju inte över några bilder/filmer från mobilen till datorn, och filmen är för stor för att maila till mig sälv... 
 
 

Lördag 10 maj 2014

 
Ella var duktig igår på träningen. Vi fick verkligen jobba båda två. Sakta med säkert kommer vi framåt i vår utveckling vilket är jättekul!
 
I slutet av träningen red jag igenom programmet. Det gick helt okej, det har gått bättre. Travlägningarna blev jättebra, galoppdelen blev lite sådär, den ska vi träna mer på idag.
Så idag ska vi göra det vanligt + duscha Ella, smörja utrustningen och fixa trasporten. 
 
 

Torsdag 8 maj 2014

 
Det gick mycket bättre att rida i går, än i tisdags. Hon gjorde bättre skänkelvikningar och hetsade inte upp sig i galoppen. Red igenom programmet också, vilket gick helt okej. 
 
Idag har Ella vilat. Jag passade på att mocka hagen. Ett tråkigt måste.
 
Imorgon är det träning för Jennifer. Vi ska öva på några delar ur programmet. 
 
Ellas nya granne, Wille. 

Tisdag 6 maj 2014

 
Igår provade jag ju att rida Ella på hacket på banan. Dum idé kan jag börja med att säta. Hon fick en giraffhals som kunde spana ända bort till Ekerö Centrum typ. La ner efter fem minuter och skrittade ut och klättrade upp för en backe istället. 
 
Idag tränade jag för Jennifer. Ibörjan var hon lite bekäm, tog inte skänkeln och använde inte sina bakben.
Sen var det som att vända blad i en bok och från att lulla runt så for hon runt som en dåre. Ett tag var jag nära att ge upp. Ella gjorde precis som hon själv ville. Men skam den som ger sig! Med hjälp av Jennifer gick det helt okej tillslut. 
För att lugna ner henne så la jag henne på en volt och flyttade henne undan innerskänkeln och ur det så påbörjade jag det som jag ville göra. I det här fallet skulle jag fatta galopp, vända över banan och fortsätta i den förvända galoppen för att sedan vända snett igenom igen och komma ut i rätt galopp.
 
Det blir ingen hoppning imorgon, utan jag ska ta upp arbetet där jag lämnade det idag. Fortsätta med den förvända galoppen och skänkelvikningar. Jag måste vara noga med att hon verkligen tvärar hela vägen!
 
 

Ellas vecka 19

 
Måndag: Banan, prova att rida på hacket
Tisdag: Träning för Jennifer
Onsdag: Hoppa
Torsdag: Vila
Fredag: Träning fö Jennifer
Lördag: Jogga på banan, skritta ut
Söndag: Tävling. Lb:3 Stora Uringe

Söndag 4 maj 2014

 
Igår gick vi en promenad på ca 30, 40 minuter. Lite mulet men uppehåll när vi började gå, regn när vi hade gått i kanske en kvart, så vi var ganska blöta när vi kom hem igen. Klockan var ganska mycket när vi kom tillbaka så hon fick stå inne. 
 
Idag var vi ute i skogen och galopperade. Hej vad det gick, men det var ett tag sen vi var ute och hon verkligen fick sträcka på benen så jag är inte förvånad.
Däremot måste jag hitta ett annat bett att ha när jag rider ut. Hon blir så stark och jag vill verkligen inte dra henne i munnen för att få stopp. Har funderat på ett kimblewickbett eller ett babypelham. Har ingen erfarenhet av kimblewickbett, men till Lucke hade jag ett babypelham, just för att han blev så stark vid uteritter. På honom funkade det super. Tyvärr har ju Ella mycket mindre mun än Lucke, så hon kan inte ta hans gamla.
 
Imorgon tänkte jag prova att rida med hacket på banan. Har ju bara använt det när jag har skrittat ut innan. Ska bli spännande att se hur hon är att rida på när hon har det. 
 
 

Lördag 3 maj 2014

 
Ella var så fin igår på träningen! Mjuk i hela kroppen, lätt i handen och allt gick så lätt! Tro jag har hoppningen från i torsdags att tacka för det!
 
Hon gjorde jättefina galoppfattningar igår. De där fattningarna som jag vet att hon kan göra, men som hon inte har gjort på länge. Vi gjorde ett byte åt varje håll, svårare från höger till vänster, men tillslut blev det ett byte. 
Vi påbörjade även sluta. Väldigt svårt, tyckte jag, men för att vara första gången så tycker jag att vi klarade oss riktigt bra. Det är ju liksom inte bara Ella som ska lära sig alla skolor korrekt utan jag också. Det är svårt, men väldigt roligt!
 
Idag ska vi mysdag. Borsta och beta och gå på en liten promenad. Det är hon värd!
 
Om ni undrar varför det nästan aldrig kommer upp nya bilder är det för att det inte längre går att ladda över bilder från mobilen till datorn. Superirriterande när jag har massa fina bilder på mobilen som jag vill få in i datorn. Det funkar ibland att maila bilderna till sig själv, men det är mycket krångligare och tar längre tid.
Mvh / Lat tjej med i-landsproblem! 
 
Den här killen och jag slet som djur på dressyrträningarna. Jag för att få något sånär koll på grejerna och han för att komma undan jobbet så mycket som möjligt! Men hoppa kunde han, och världens sn'llaste var han också! 

Torsdag 1 maj 2014

 
Idag kånkade jag fram hundra bommar kändes det som. Det var sex bommar, sex stöd + fyra små kryss som bildade en fyrstuds och ett räcke. Hade studsen på ena långsidan och räcket på den andra.
Från början var bommarna bara galoppbommar som vi rullade över ett par gånger i bägge varv. Sen höjde jag upp de två mittersta för att sen höja upp alla fyra. 
 
Supertaggad och hur glad som helst var hon, men hon hoppade studsen fint!
Räcket hoppade hon också bra. Hon rev det ett par gånger när vi hoppade det från höger, även fast hon kom bra på det. Hon måste bli lite kvickare i sina framben. 
Jag tycker att Ella gjorde ett kanonjobb för att inte ha hoppat på ett tag. Jag har tappat min avståndsbedömning tyvärr, men jag hoppas att det kommer tillbaka hyfsat fort om vi börjar hoppa rregelbundet igen, vilket är min tanke. 
 
Imorgon är det racerfart ut till stallet för att träna för Jennifer efter jobbet!
 
 En bild som jag har fått av Ellas uppfödare. 

RSS 2.0